Irena Vujović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je danas, tokom predsedavanja sastankom Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, da Zelena agenda nije samo trend već imperativ.

„Zelena agenda nije samo moderan trend, već mora da se nametne kao moralni imperativ“, rekla je Vujović i naglasila da je zato važno i da svaki pojedinac da svoj doprinos kako bi zajedno čuvali planetu.

Važno je, kako je naglasila i da nastavimo rad na usklađivanju sa zahtevima EU.

„Verujem da će početak pregovora biti snažan podsticaj napretku procesa pristupanja, što će ubrzati i dostizanje ciljeva Zelene agende. Trenutno je u izradi Strategija zaštite životne sredine – Zelena agenda, kojim se definišu pravci razvoja koji se poklapaju sa pet stubova Zelene agende za Zapadni Balkan a to su dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv aerozagađenja, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta i uspostavljanje održivih lanaca za snabdevanje hranom i ruralni razvoj“, navela je Vujović.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarka je naglasila da je preduslov da Radna grupa bude efikasnija kako bi uspešno ispunili sve ciljeve Zelene agende,

Važno je da se na njoj radi zajednički a to se kako je dodala pre svega odnosi na sektore zaštite životne sredine, energetike, poljoprivrede, transporta i privrede, ali i na sve ostale koji učestvuju u njenom radu.

Tokom sastanka predstavljene su, kako se navodi u saopštenju, aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine važne za ispunjenje ciljeva Radne grupe, poput ulaganja u sisteme za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte, infrastrukturne projekte, planirane dalje investicije, kao i nacionalni i regionalni projekat koji se odnosi na Zelenu agendu.

Prema njenim rečima, u Srbiji je od početka Zelena agenda vezana za primenu zahteva EU – prvo onih u sklopu Poglavlja 27, ali i ostalih poglavlja iz Klastera 4.

U Radnu grupu za izradu tog planskog dokumenta uključeni su predstavnici više ministarstva i drugih institucija, kao i nevladine i organizacije civilnog društva, što nam obezbeđuje širi društveni konsenzus o ovoj važnoj temi, što i jeste naš cilj, rekla je Vujović.

BONUS VIDEO „Niko nije pitao koja su krvna grupa, već ko su“ – stručnjaci o tome zašto su imena savetnice ministarke Vujović tajna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare