Irena Vujović, Zidjin, Ziđin
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZASTITU ZIVOTNE SREDINE/ SRDJAN BOSNIC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa predstavnicima kineske kompanije "Ziđin", većinskog vlasnika Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", o koracima koje bi ta kompanija trebalo da preduzme kako bi se u poslovanju zadovoljili ekološki standardi.

U cilju smanjenja zagađenja koje nastaje zbog rada topionice, „Ziđin“ će, na zahtev resornog ministarstva, izraditi akcioni plan kojim će definisati konkretne korake za naredni period.

Vujović je rekal da će Akcioni plan precizno definisati sve potrebne mere kako bi se na najbolji način zaštitila životna sredina od zagađenja.

„Na osnovu ovog dokumenta moći ćemo zajedno da pratimo koje aktivnosti su preduzete i kakav je efekat. Verujem da je ovo dobar mehanizam i da rezultat neće izostati“, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je važno da svaka kompanija koja posluje u Srbiji ispuni sve ekološke standarde, i da su im službe Ministarstva svakodnevno na raspolaganju kako bi im pomogle da ostvare zajednički cilj.

Kineski partneri su ministarki Vujović predočili da će akcioni plan biti usmeren na kratkoročne ciljeve, dok će problem na duži rok rešiti planirana modernizacija topionice koja podrazumeva i izgradnju postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović, ukazao je predstavnicima „Ziđina“ i na problem koji domaćinstva u blizini površinskog kopa „Veliki Krivelj“ imaju sa prekomernom bukom koju stvara izvođenje radova.

Irena Vujović, Zidjin, Ziđin
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZASTITU ZIVOTNE SREDINE/ SRDJAN BOSNIC

Kako su rekli, određene aktivnosti su već preduzete, a u narednom periodu će biti razmotrene i druge mere kako bi smanjili buku.

U razgovoru je dogovoreno da se sastanci predstavnika kompanije „Ziđin“ i Ministarstva zaštite životne sredine održavaju najmanje jednom mesečno, kako bi se pratile i ubrzale planirane aktivnosti u oblasti ekologije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar