Foto:Nova.rs; privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kabinet se ne odazivaju na pozive Nova.rs, ne odgovaraju na naša pitanja, napadaju nas. Ipak, uprkos svemu, očigledno je da nas pomno čitaju i reaguju na sve što pišemo.

Samo u poslednja dva dana predsednik i njegov kabinet su reagovali na pisanja našeg portala i apele koje smo slali u ime naših čitateljki.

Jedna je Irena Nigić, koja je do termina za hitnu magnetnu rezonancu stigla tek kad se za pomoć obratila portalu Nova.rs, a nakon što je pisala Vučiću. Umesto da čeka dve godine, intervencijom iz kabineta predsednika magnetna joj je zakazana za 15. jul.

Naime, Nigić boluje od distrofije, miopatije i polineuropatije. Nedavno je oslepela na desno oko i potrebna joj je hitna magnetna rezonanca. U Kliničkom centru Srbije su joj uprkos tome, termin zakazali tek za dve godine. Očajna žena i majka četvorogodišnje devojčice poslala je pismo predsedniku Vučiću u kojem ga je upitala da li se boji Boga?

Zatim se obratila i redakciji portala Nova.rs. Samo nekoliko sati nakon što smo objavili tekst o Ireni Nigić, njoj su se javili iz Kliničkog centra Srbije i obavestili je da joj je zakazan novi termin, ali ne za dve godine, nego za tri dana.

„Malopre su me zvali iz Kliničkog centra Srbije i zakazali mi termin za magnetnu rezonancu za 15. jul u 8 sati. Zvao me je radiolog Kliničkog centra, barem se tako predstavio i rekao mi da je lično ministar Lončar urgirao da se za mene nađe termin“, rekla nam je Nigić.

Dan kasnije stigla je i potvrda iz samog Predsedništva, da se to ne bi desilo bez asistencije Vučića.

Ireni je stigao sledeći dopis:

Foto:Nova.rs

„Povodom vašeg obraćanja predsedniku Republike od 12. jula ove godine, obaveštavamo vas o sledećem: Nakon prijema vaše prestavke, a u želji da pomognemo, kontaktiran je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, a ista je zatim prosleđena i Kabinetu ministra, sa molbom da vas u što kraćem roku obaveste o preduzetim merama iz svoje nadležnosti“, piše u odgovoru koji je Irena Nigić dobila iz Predsedništva Srbije, a koji je potpisala generalna sekretarka predsednika Republike Suzana Paunović.

Rešava i VTO

Vučić rešava i probleme oko isteka rokova za vantelesnu oplodnju o trošku države. Naime, negde pred izbore 3. aprila stigla je vest da će granica za finansiranje VTO iz budžeta biti pomerena sa 43 na 45 godine. Tri meseca kasnije to se nije desilo, čekale su se komisije i zvanična odobrenja. Sve dok nam Aleksandar Vučić u jednom od svojih obraćanja naciji sa nacionalnih frekvencija nije saopštio da će Vlada usvojiti odluku o produžetku roka za VTO o trošku države.

Ipak, predsednik se ukazao kao „sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“ tek nakon brojnih pisanja Nova.rs i praćenja bespoštedne borbe Jadranke Sekarić.

Naime, Jadranka 22. jula puni 45 godina, a simbolično je u ponedeljak predala zahtev Vladi da se granica pomeri sa 43 na 45 godina.

„Državo, sram te bilo! Zašto nam zdravstvene vlasti, predsednik, premijerka i svi nadležni, uskraćuju tu jednu šansu koju imamo da dobijemo decu, a onda u javnim obraćanjima neumorno ponavljaju kako nam bez dece nema budućnosti. Pa sram vas bre bilo! Nama vreme ističe jer vi nećete da potpišete jedan papir, koji će, mislite, mnogo da vas košta, iako smo sve to mi odavno platile“, besno i kroz suze govorila je za Nova.rs u ranijoj izjavi Jadranka Sekerić.

Irena i Jadranka su se javile Nova.rs. Mi smo bili taj šalter na koji su se obratile i koji se na kraju izborio za njih. Tu smo da vaše probleme čuju oni koji mogu da ih reše.

Pišite nam na [email protected] i pronađite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

 Twitter

 Instagram

Bonus video: Jadranki ne daju da bude majka, njena poruka Vladi odzvanja

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare