Foto: Jadranka Sekarić/Privatna arhiva

Državo, sram te bilo! Zašto nam zdravstvene vlasti, predsednik, premijerka i svi nadležni, uskraćuju tu jednu šansu koju imamo da dobijemo decu, a onda u javnim obraćanjima neumorno ponavljaju kako nam “bez dece nema budućnosti”, pa sram vas bre bilo! Nama vreme ističe jer vi nećete da potpišete jedan papir, koji će, mislite, mnogo da vas košta, iako smo sve to mi odavno platile, besno i kroz suze u razgovoru za Nova.rs poručuje Jadranka Sekarić iz Beograda, koja 22. jula puni 45 godina. Ona će, posle tog datuma, nažalost izgubiti pravo da uđe u proces vantelesne oplodnje (VTO) o trošku zdravstvenog osiguranja, ako država zakasni sa zvaničnim odobrenjem za povećanje starosne granice za ulazak u ovu proceduru.

Pročitajte još:

Podsetimo, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) su još 28. marta (samo sedam dana pred izbore) najavili povećanje starosne granice za ulazak žena u proces VTO, sa 43 na 45 godina. Od tog dana, do danas, ova “odluka” nije ozvaničena, nema je u Službenom glasniku, jer Ministarstvo zdravlja ćuti, a između ove dve institucije očigledno postoji nerazumevanje ili neki mnogo ozbiljniji problemi u komunikaciji, zbog kojih sada trpe porodice, koje čekaju.

„Ovo je sramota i skandalozni potez države i zdravstvenih vlasti. Ne mogu da prihvatim da oni trguju ovim pitanjem, koje nekome, poput mene, znači sve u životu. Ovo se nigde u svetu ne dešava. Čekanje nas ubija. Ne znamo koliko im još vremena treba da donesu odluku i da nešto saopšte, a nama je svaki dan zlata vredan. Podsetiću javnost da je u junu 2020. takođe sedam dana pred izbore, pomerena starosna granica za VTO sa 41 na 43 godine. Komisije su tada odmah počele da primaju žene i uključuju ih u procedure. Šta je sada problem, ne razumem?” pita Jadranka.

Na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, poslala mu je poruku putem Instagrama.

Foto: Privatna arhiva

“U poslednje vreme, tako najčešće komunicira sa građanima. Poslala sam mu komentar na izjavu koju je dao na inauguraciji, da citiram ‘Nema nama bez dece budućnosti’. Pa zašto je predsedniče onda problem da se sa 43 pomeri granica za VTO na 45 godina i da se ova odluka konačno stavi u funkciju. Ženama koje imaju do 43 godine odobren je neograničen broj pokušaja, a nama koje se bližimo 45. sleduje samo jedan pokušaj. Pa dajte nam bar taj jedan! Možda uspemo da dobijemo bebu, ali nam treba ‘odobrenje za dete na papiru’” revoltirana je naša sagovornica, koja se od 40. godine bori da dobije dete.

Foto: Privatna arhiva

Odobrenje za ulazak u VTO mora da se odnosi na kalendarsku, a ne na godinu rođenja, ističe ona.

“To znači da neko ko puni 45 godina sad u 2022., ima pravo da bilo kad u toku ove godine dobije odobrenje za komisiju za VTO. Ja punim 45 u julu, a odluka o pomeranju starosne granice još nije zvanična. Ako je i donesu sledećeg meseca, ja neću imati vremena da završim papirologiju i uđem u proces pre 45. rođendana. Bude li komisija počela sa radom 23. jula, ja sam završila priču jer ću dan pre napuniti 45. Zato ovo pravo mora da se veže za kalendarsku godinu, a ne za godinu rođenja” objašnjava ona.

Prvi put je Jadranka na VTO otišla sa 40 godina.

“Komisija mi je odlagana jer su postojali neki zdravstveni problemi, koji su morali biti uklonjeni pre procesa. Sad imamo komisiju u kojoj se lekari bore da se granica pomeri i na 50 godina jer je to svetski trend. Lekari i medicinsko osoblje u bolnicama, bore se zajedno sa nama, ali su nažalost bespomoćni u odnosu na nadležne institucije, administraciju, birokratiju. Ti lekari se svakoj bebi raduju kao da je njihova rođena. Međutim mora se raditi na poboljšanju uslova, gomili pojedinosti kojima se kroz razvoj medicinske tehnologije može dati veća šansa starijim ženama da postanu majke.”

Foto: Shutterstock

Država mora da prestane sa diskriminacijom!

“Ne može meni lekar da kaže da je nemoralno što hoću da budem majka jer imam 41 ili 42 godine i više, a takvih opaski sam se naslušala. Niko ne može da mi ospori pravo da budem majka i da mi govore da će moje dete biti uskraćeno za mnogo toga jer ću ja biti stara kad malo poraste, da neću moći da potrčim za njim, da ću oboleti, da će mi dete podizati ulica, pa sve to može da se desi i mladim roditeljima, a nažalost i dešava se” kroz plač priča Jadranka.

Mi, starije žene, buduće majke, služimo za potkusurivanje, smatra ona.

“Političarima dobro dođemo za jeftine političke poene. Uporno se u javnosti priča kako meni i svim ženama, VTO država daje besplatno, ali ništa nije besplatno. Više od 300.000 dinara godišnje meni moja firma uplaćuje za doprinose, a za sve ove godine koliko radim, zaradila sam za bar još dva pokušaja VTO. Doprinela sam tom fondu dovoljno i ne tražim da mi se bilo šta poklanja već da mi daju ono što mi pripada i što sam već platila” naglašava Jadranka.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Svesna sam da je moja šansa manja nego kod mlađih žena, jer godine znače, ali nisu presudne, priznaje ona.

“Pokušavala sam i ranije sa VTO, a sa mnom je tada bilo mladih žena koje su imale i do 12 folikula, a nisu stigle do transfera. Ja, koja imam jednu jajnu ćeliju, sa jednom folikulom, a 10 godina sam bila starija od njih, došla sam do transfera, ali je vraćen jer je bilo drugih komplikacija. Zato sad molim, dajte mi šansu, plačem svaki dan, pokušavam da se smirim, da budem strpljiva, ali vreme ne mogu da zaustavim” u očaju i bolu priča ona.

Foto: Shutterstock

Ove žene se neprestano suočavaju sa diskriminacijom, jer, kako kažu, u ovom društvu niste žena ako niste majka.

“Trpim to svaki dan, ali dete želim zbog njega samog i zbog sebe, ne zbog okoline. Želim ga zbog novog života koji hoću da podarim i verujem da sam u stanju. Ako se nešto ne promeni kroz nekoliko dana, izaći ću sa svim ženama, koje čekaju, pred Vladu. Nećemo se pomeriti odande dok nam ne odobre VTO. Ne zanima me Vučić, ni Ana Brnabić, ali oni su od svega napravili politiku. Možda su prebrojali koliko u Srbiji ima žena od preko 43 godine koje žele da budu majke, pa im se toliki broj ne isplati. Zašto žene u Vojvodini imaju to pravo, a mi rođene Beograđanke smo diskriminisane, kao i žene u Šumadiji? Kakav je ovo cirkus od države, ako u svakom gradu važe različita pravila?” pita Jadranka.

“A nije samo prolazak kroz VTO borba za dete, i ovo je važna bitka koju moramo da dobijemo, kako ne bismo ispustili šansu da jednog dana upoznamo svoju bebu”, poručuje za kraj ova buduća mama, koja od borbe sigurno neće odustati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare