Foto: Nova.rs

U zaštićenom delu Vrnjačke Banje, odnosno u delu parka koji pripada tzv. Čajkinom brdu i koje je od velike kulturne važnosti, opštinsko rukovodstvo ove banje, počelo je pre nekoliko meseci gradnju panoramskog točka visine čak 58 metara. Nakon pisanja Nova.rs o ovom slučaju, i prijava pojedinih ekoloških udruženja i građana, Zavod za zaštitu spomenika kulture trenutno je stopirao radove. Ali, kako saznajemo, investitor će sada smanjiti visinu točka na 48 metara, kako bi o dozvoli mogla da odlučuje opština, a ne ministarstvo građevine.

Bušenje tla za postavljanje točka se vrši nedaleko od izvora “Jezero” koji je pre dve godine presušio zbog nekontrolisanog bušenja obližnjeg akva parka.

U zakonu o kulturnim dobrima piše da, u ovom slučaju Opštinska uprava u Vrnjačkoj Banji, ne sme da koristi kulturno dobro u svrhe koje nisu u skladu s njegovom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do oštećenja kulturnog dobra. Odnosno, da raskopava, ruši, prepravlja, preziđuje, prerađuje ili vrši bilo kakve radove koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležnog organa.

Foto: Nova.rs

Zakon jasno kaže da 500 metara oko objekta izvorišta nije dozvoljena izgradnja ili upotreba objekata i postrojenja. Zabranjena je i stambena izgradnja, koja u ovom trenutku itekako narušava prirodni poredak Vrnjačke Banje.

“Već je ugrožena voda na izvoru Jezero. Uzeli smo uzorak i videli smo da su minerali oslabili samo od toga što su iskopane rupe za četiri stuba. Radovi su trenutno stopirani, ali ako bude kao sa slučajem stambene zgrade koju je Zoran Babić sagradio na izvoru Snežnik, nema od toga ništa. Ali, spremamo se da pravno, ali i fizički sprečimo da se ovaj točak
napravi. Bez obzira što njegova visina na izmenjenom projektu sada neće preći 50 metara, država mora da izda dozvolu”, kaže Dragan Brđović iz Ekološkog udruženja “Vedro” iz Vrnjačke Banje za Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Stanovnici Vrnjačke Banje su podeljenog mišljenja, ali meštani koji imaju kuće u neposrednoj blizini planiranog točka, imaju negativan stav. Kuće u blizini stare su i preko 70 godina.

Odsek za urbanizam u Vrnjačkoj Banji, izdao je u martu ove godine privremenu građevinsku dozvolu za objekat, odnosno “panoramski točak”. Iako je pre godinu dana odbijen zahtev investitora, firme “Skyview” da u Vrnjačkoj Banji sagradi panoramski točak, 8. marta 2022. godine je izdato Rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli. Investiciona vrednost radova iznosi oko 13 miliona dinara.

Foto: Nova.rs

“Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da su ispunjeni formalni uslovi za dalje postupanje i da su podaci navedeni u glavnoj svesci projekta u skladu sa izdatim lokacijskim uslovima”, pisalo je u obrazloženju Odeljenja za urbanizam u Vrnjačkoj Banji.

BONUS VIDEO: Gradnja Panoramskog točka u Vrnjačkoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram