Foto.Nova.rs

Opštinsko rukovodstvo traži da se obustave sva bušenja vode u Vrnjačkoj Banji. Time su priznali ono što smo mesecima pisali, i na šta su građani koji svake nedelje protestuju ukazivali, a to je da se u ovom mestu lekovite vode nekontrolisano crpe.

Kolika je nemoć opštinskog rukovodstva u Vrnjačkoj Banji da se suprotstavi moćnicima koji su vlasnici hotela i akva parkova u najposećenojoj banji u Srbiji, pokazuje slučaj tzv. Odbora za korišćenje i zaštitu prirodnih resursa. Naime, ovaj odbor za koji kažu da je jedini lokalni u Srbiji, ovih dana se oglasio. I to opet sasvim slučajno, kada je turistička sezona u Vrnjačkoj Banji završena.

Vrnjačka Banja

Rodoljub Džamić, predsednik ovog odbora rekao je da će uputiti dopis ministarstvu rudarstva i energetike da obustave eksploataciju vode u ovoj banji, dok se ne ispita izdašnost bušotina.
„Nemoguće je da se dozvoli precrpljivanje izvora, odnosno da jedan izvor uzima drugom korisniku vodu, jer je to veoma opasno. Čuli smo od stručnjaka koji su u ovom odboru da se tako menja i minerološki sastav vode“, rekao je Džamić.

Ne samo što su priznali da se voda nekontrolisano crpi, a o čemu su godinu dana ćutali, već su i priznali da ovakav odbor postoji već pet godina, i da je osnovan pre svega da bi se sprečilo nezakonito uzimanje prirodnih resursa, u ovom slučaju vode.

 

@Vrnjačka Banja ima jedan od nasloženijih sistema za vodosnabdevanje. Zato je potrebno da imamo laboratoriju za ispitivanje kvaliteta vode. Onda bi u svakom trenutku imali uvid u sastav vode za piće. A to bi posebno bilo značajno za podzemne mineralne i termomineralne vode@, izjavio je predsednik Odbora za zaštitu prorodnih resursa u Vrnjačkoj Banji.

Aktivista Dragan Brđović iz Vrnjalke Banje kaže za Nova.rs da javnost jeste naterala ovaj odbor da se sastane i da se oglase. Ali, prema njegovom mišljenju oni nisu trebali da dođu u takvu situaciju.

„Javnost se podigla i sada hoće da nas smire. Ali, mi idemo do kraja. Dok ne zatvorimo sve bušotine u Vrnjačkoj Banji. Taj odbor je obesmišljen, i stvaraju prividnu sliku da navodno brinu o prirodnim resursima. Iz ovoga možemo da zaključimo da su priznali da se voda eksploatiše i da niko nema dozvolu“, kaže Brđović.

Prema njegovim rečima, sve se ovo dešava na kraju sezone i nakon protesta koji se mesecima održavaju u centru Banje.

„Srbija je čula. Da nismo ustali, iscrpeli bi Banju“, naglašava ovaj Vrnjčanin.

Bonus video: Dragan Brđović o problemima u Vrnjačkoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare