Vrnjacka banja izgradnja panoramskog tocka u sred parka i pored izvora vode
Vrnjačka Banja grade panoramski točak u parku i pored izvora Foto:Nova.rs

U zaštićenom delu Vrnjačke Banje, odnosno u delu parka koji pripada tzv. Čajkinom brdu i koje je od velike kulturne važnosti, opštinsko rukovodstvo ove banje, počelo je gradnju panoramskog točka visine čak 58 metara. Da stvar bude još alarmantnija, bušenje tla za postavljanje točka se vrši nedaleko od izvora Jezero koji je pre dve godine presušio upravo zbog nekontrolisanog bušenja.

U Zakonu o kulturnim dobrima piše da, u ovom slučaju Opštinska uprava u Vrnjačkoj Banji, ne sme da koristi kulturno dobro u svrhe koje nisu u skladu s njegovom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do oštećenja kulturnog dobra. Odnosno, da raskopava, ruši, prepravlja, preziđuje, prerađuje ili vrši bilo kakve radove koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležnog organa.

„Dakle, mi smo svedoci potpuno suprotnom ponašanju opštine Vrnjačka Banja. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo nije izdao adekvatnu dozvolu. Pored toga, važno je napomenuti da se izgradnja točka planira u užoj zoni sanitarne zaštite izvora“, kaže Dejana Trifunović iz neformalne grupe „Odbranimo vode Vrnjačke Banje“.

Zakon jasno kaže da 500 metara oko objekta izvorišta nije dozvoljena izgradnja ili upotreba objekata i postrojenja. Zabranjena je i stambena izgradnja, koja u ovom trenutku itekako narušava  prirodni poredak Vrnjačke Banje.

Pored svih ovih navoda, Odsek za urbanizam u Vrnjačkoj Banji, izdao je privremenu građevinsku dozvolu za objekat, odnosno „panoramski točak“.

Vrnjacka banja izgradnja panoramskog tocka u sred parka i pored izvora vode
Vrnjačka Banja grade panoramski točak u parku i pored izvora Foto:Nova.rs

„Na sajtu opštinske uprave piše da će ovaj točak imati visinu od 58 metara, što ga svrstava u objekte nad kojim nadležnost ima ministarstvo građevine, tako da je i tu prekršen zakon, odnosno lokalna samouprava nije nadležna za izdavanje dozvole objektima te visine. Čekamo odgovor Zavoda za zaštitu prirode, jer smo uvdom u dokumentaciju zaključili da nemaju njihovu saglasnost“, objašnjava Dejana Trifunović.

Stanovnici Vrnjačke Banje su podeljenog mišljenja, ali meštani koji imaju kuće u neposrednoj blizini planiranog točka, imaju negativan stav. Kuće u blizini stare su i preko 70 godina.

Iako je pre godinu dana odbijen zahtev investitora, firme „Skyview“ da u Vrnjačkoj Banji sagradi panoramski točak, 8.3.2022. godine je izdato Rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli. Investiciona vrednost radova iznosi oko 13 miliona dinara.

Vrnjacka banja izgradnja panoramskog tocka u sred parka i pored izvora vode
Vrnjačka Banja grade panoramski točak u parku i pored izvora Foto:Nova.rs

„Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da su ispunjeni formalni uslovi za dalje postupanje i da su podaci navedeni u glavnoj svesci projekta u skladu sa izdatim lokacijskim uslovima“, piše u obrazloženju Odeljenja za urbanizam u Vrnjačkoj Banji.

BONUS VIDEO – Aktivisti stopirali bušotinu usred parka kod izvora Jezero u Vrnjačkoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar