Grupa aktivista iz Vrnjačke Banje koji se protive bušenju bunara i eksploatisanju lekovitih mineralnih voda, sprečili su danas radnike koji su izvodili bušenje tla u parku pored izvora Jezero. Zbog toga što radnici koji su izvodili radove nisu imali dokumentaciju na osnovu koje vrše bušenje, aktivisti su pozvali policiju i prijavili kako kažu „nelegalne radove“.

Zanimljivo je da ovaj slučaj dolazi u trenutku kada su se građani i javnost usprotivili nekontrolisanoj eksploataciji vode u Vrnjačkoj Banji koja je uticala da izvori Jezero i Slatina u jednom periodu potpuno ostanu bez vode, i nakon što se pojavio spisak svih hotela i akva parkova u Banji koji imaju svoje bunare.

I taman kada se pomislilo da će Odbor za zaštitu prirodnih resursa u Vrnjačkoj Banji, koji se sastao prošle nedelje i doneo odluku da Ministarstvu rudarstva i energetike pošalje dopis kako bi se obustavila dalja „ispitivanja“ vode, usred Vrnjačkog parka, na manje od pedeset metara od izvora Jezero, počeli su radovi na novoj bušotini.

„Stopirali smo danas radove. A i sutra, i narednih dana ćemo biti na ovom mestu. Ovo je skandal“, kaže za Nova.rs Dragan Brđović.

Kako smo saznali reč je o postavljanju tzv. Panoramskog točka. Iz lokalne samouprave tvrde da radovi nemaju veze sa bušotinom vode, već da se radi o „ispitivanju tla“.

„Ma kakvo ispitivanje tla. U parku i pored izvora lekovite vode. Izbušili su na dubini od osam matera. Pa tu ne smeš ni kočić da zabodeš. Zato smo pozvali policiju da izađe na lice mesta i napravi izveštaj. Ovo je kriminal. Niti imaju tablu, niti dozvolu. To je i policija konstatovala. Ne postoji nikakvo ispitivanje. Zašto su onda izmestili Lavfest“, pita se ovaj aktivista.

Podsećamo, prošle godine izvor Jezero bio je bez vode nekoliko meseci, i to usred leta. Sličnu situaciju je ove godine doživeo i izvor Slatina. Kako je Nova.rs već pisala, problemi su se pojavili kada je prošlog leta počeo sa radom akva park „Vrnjačke terme“, koji se nalazi u neposrednoj blizini ova dva izvora.

BONUS VIDEO: Dragan Brđović o problemima u Vrnjačkoj Banji