vremenska prognoza
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Meteorolog Nedeljko Todorović je rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.

Nedeljko Todorović Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

„Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra“, naglasio je Todorović za RTS.

Ako se ravnamo, kaže, po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

Todorović ističe da je svaka sezona „priča za sebe i da je neuhvatljiva za prognozu“.

„Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta“, kaže Todorović.

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

Nedeljko Todorović, meteorolog, intervju
Nedeljko Todorović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta“, kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

„Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana – 19, zabeležen je i 1921. godine“, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

„U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je desetak, 12 stepeni, a u Zaječaru, amplituda može da bude i do 22-23 stepena“, naveo je Todorović.

I dalje, napominje, imamo i proleće i jesen.

„Kao što se ovako topla leta ne ponavljaju svake godine. Pre dve godine ih je bilo samo dva, a 2014. ih nije bilo uopšte, bile su poplave“, kaže Todorović.

Bonus video – Vremenske nepogode

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar