Foto:Nemanja Jovanović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u ponedeljak bi trebalo da se nađe pred Višim sudom u Beogradu po tužbi koju je protiv njega podneo Nacionalni savet Albanaca za govor mržnje, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje i diskriminaciju.

Ministar Vulin trebalo bi da u ponedeljak bude saslušan u Višem sudu povodom tužbe koju je prošle godine protiv njega podneo Nacionalni savet Albanaca zbog izjave koju je dao u medijima i u kojoj je Albance sa Kosova nazivao „šiptarima, arbanasima i arnautima“.

Pročitajte još...

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa Nacionalni savet, kaže za portal Nova.rs da ministar svojim izjavama, odnosno govorom mržnje, vrši tešku diskriminaciju.

„Tužba je podneta prošle godine. Suština je da je tuženi Aleksandar Vulin, nažalost trenutni ministar odbrane, prvog maja 2019. godine, po ko zna koji put, javno pred medijima, čak mislim i u direktnom prenosu, Albance sa Kosova i juga Srbije nazvao „šiptarima, arbanasima, arnautima“, a čak se i dičio time, priželjkivajući da bude tužen zbog toga. On je tada unapred rekao da se ponosi eventualnom tužbom za diskiminaciju, koja je već bila najavljena. Suština je da je uvredljivo označavanje cele jedne nacionalne manjine ili naroda u Srbiji zabranjeno, odnosno reč je o diskriminaciji i govoru mržnje“, kaže Olenik.

Foto: medija centar beograd/ Aleksandar Olenik

On u razgovoru za Nova.rs ističe da ministar odbrane ovakvim izjavama sramoti sve građane Srbije.

„To je uznemiravanje svakog pripadnika te manjine. Najveći problem je taj što to radi javna ličnost, odnosno ministar koji je medijski prisutan, čija reč ima težinu i koji je predsednik svoje stranke. Još gore je to što je on trenutno političar na vlasti, tako da su te njegove uvredljive i ponižavajuće reči ojačane i imaju veliki negativni uticaj na i onako loš položaj nacionalnih manjina. Istovremeno, dok on to radi, predsednik Aleksandar Vučić pokušava da se nešto dogovori sa Albancima, tako da je to višestruko štetno po sve nas građane Srbije, ali i albanske državljane“, kaže Olenik i dodaje:

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANET

„On svojim izjavama pre svega sramoti građane Srbije, jer nas predstavlja. To jeste bio razlog zašto smo podneli tužbu za teški oblik diskriminacije. Nacionalni savet Albanaca ne traži novčanu naknadu, već samo da sud utvrdi i da se javnosti pokaže da trenutni ministar odbrane vrši diskiminaciju“, dodaje poznati advokat.

Inače, sem Vulina u ponedeljak bi trebalo da bude saslušan i Ragmi Mustafi, predsednik Nacionalnog saveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare