Izvor Slatina Foto: Nova.rs

Dragan Brđović, aktivista iz Vrnjačke Banje koji se zalaže za očuvanje lekovitih mineralnih izvora u ovom mestu, kaže za Nova.rs da je u spas za ovo turističko mesto i jedino rešenje da se zatvore sve bušotine koje postoje u centru Banje. U suprotnom, prema njegovim rečima, na proleće sledi isti scenario sa daleko većim posledicima po Vrnjačku Banju.

„Voda sada ide u dobrom mlazu na izvoru Slatina. Ali, čim akva park Vrnjačke terme budu počele da pune svoje spoljne bazene, a to je već na proleće, opet će presušiti. Revitalizacija izvora, kao što su naveli iz lokalne samouprave, sigurno nije uticala na to da se vrati voda. Već, zato što se manje vode crpi u ovom periodu“, objašnjava Brđović.

Foto: Nova.rs

Recept za ubuduće, odnosno za rešavanje problema sa izvorskom vodom, prema njegovim rečima, leži u tome da je potrebno zaustaviti crpljenje vode i zatvoriti sve bušotine.

„Vrnjačke terme imaju čak četiri bušotine, a imaju pravo samo za jednu. Umesto da crpe 2,5 litara u sekundi oni su ugradili pumpe koje crpe i preko 100 litara u sekundi. Čak sam čuo i da im je ta voda u vodokotlićima. Svi moraju da shvate. Vrnjačka Banja nema kapacitet vode da bi sve snabdevala“, kaže ovaj aktivista iz Vrnjačke Banje.

Skupština opštine Vrnjačke Banje je u tenderu za zemljište gde se nalaze Terme, prvobitno raspisala isti bez termomineralnog izvora. Kasnije je na sednici skupštine odlučeno da i izvor ide u paketu.

U rešenju o davanju saglasnosti firmi Ždrelo iz Petrovca na Mlavi, koja je vlasnik akva parka, za „geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz bunara“, što je, inače, jedan od retkih dokumenata o izvorima koji opština Vrnjačka Banja poseduje, piše da je firma dužna da protok od 0,3 litra u sekundi preusmeri za potrebe Vrnjačke Banje, dok bi za svoje potrebe mogli da zadrže najviše 2,5 litara u sekundi.

Inače, građani ovog mesta su digli glas protiv crpljenja izvorske vode, tako što svake nedelje u centru Banje organizuju proteste. Ali, i javnost u Srbiji je sa velikim negodovanjem prihvatila situaciju da su dva najstarija i najposećenija izvora bukvalno presušila u letnjem periodu.

Presušivanje izvora u Vrnjačkoj Banji pokrenulo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvori Jezero i Slatina koji su ostajali bez vode, nisu jedini koji su ugroženi. Ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez lekovitih voda.

 

Dragan Brđović o problemima u Vrnjačkoj Banji

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare