Protest građana Vrnjačke Banje zbog izvora Foto:Nova.rs

U istoriji lečilišta u najpoznatijoj srpskoj banji, nije se dogodilo da neki od izvora lekovitih mineralnih voda, ostane bez vode. A u Vrnjačkoj Banji, katanac je stavljen na čak dva najpoznatija izvora, Slatinu i Izvor. Razlog je „revitalizacija bušotina“.

Nikome u Vrnjačkoj Banji nije jasno šta se tačno dogodilo, iako svi prstom upiru na akva park „Vrnjačke terme“, koji se slučajno nalazi između ova dva izvora.

Zato se u centru Vrnjačke Banje svakog vikenda održavaju protesti zbog presušivanja izvora lekovite vode. Protest svake nedelje organizuju stanovnici ove banje, jer su ogorčeni zbog svega što se dešava sa, kako su istakli „draguljma ovog mesta“, a to su izvori lekovitih voda.

Protest građana Vrnjačke Banje zbog izvora Foto:Nova.rs

„Glavni krivac za to što je nestala voda na ova dva izvora jeste akva park Vrnjačke Terme, koji se otvorio prošlog leta, a koji se nalazi između ova dva izvora. Tada su krenuli svi problemi. Slatina i Jezero su plitki izvori, a Terme su bušile na preko 600 metara, presecajući kanale ova dva izvora. I onda se dogodilo ovo čega smo svedoci. Banja je ostala bez vode“, kaže Radoica Đurđević iz Vrnjačke Banje, jedan od učesnika protesta.

Da podsetimo, prvi izvor koji je bio zatvoren u Vrnjačkoj Banji bio je Snežnik. Danas je na tom mestu sazidana zgrada od 4.000 kvadratnih metara. Investitor je brat Zorana Babića.

Inače, izvorima upravlja Specijalna bolnica „Merkur“. Ali, odgovor na pitanje zašto su zatvoreni izvori Slatina i Jezero, još nije stigao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare