Foto.Nova.rs

Vrnjačke Terme,Tonanti, Fontana, Merkur... Poduži je spisak onih kojima je ministarstvo rudarstva i energetike izdalo rešenje za hidrogeološka istraživanja u Vrnjačkoj Banji. Ali, na osnovu dokumenata u koji je Nova.rs imala uvid, veoma bitno naglasiti da svi imaju samo dozvolu za ispitivanja, ali ne i za eksploataciju vode.

Vrnjačke Terme,Tonanti, Fontana, Merkur… Poduži je spisak onih kojima je ministarstvo rudarstva i energetike izdalo rešenje za hidrogeološka istraživanja u Vrnjačkoj Banji. Ali, na osnovu dokumenata u koji je Nova.rs imala uvid, veoma bitno naglasiti da svi imaju samo dozvolu za ispitivanja, ali ne i za eksploataciju vode.

Međutim, u praksi se sprovelo nešto potpuno drugačije. Iako je većina njih dobijala dozvole za hidrogeološka istraživanja u trajanju od dve godine, sa mogućnošću produženja dozvole, većina hotela u našoj najpoznatijoj banji, praktično je odmah počela da puni svoje bazene. A onda se dogodilo da izvori lekovitih mineralnih voda – presuše.

„Nosilac istraživanja dužan je da prilikom testova crpenja osmatra hidrogeološke objekte u neposrednoj blizini i u slučaju naglog opadanja izdašnosti nivoa podzemnih voda ili promene uobičajenog režima vodonsabdevanja postojećih korisnika, testiranje odmah obustavi i o tome obavesti ministarstvo“, piše u rešenju koje je jednom od hotela izdalo ministarstvo rudarstva i energetike.

Ali, ne samo da se niko nije pridržavao ovoga što je u rešenju jasno navedeno, već su svi zatvarali oči pred onim što se dešavalo. A dogodilo se da je prošlog leta prvo presušio izvor Jezero, a onda ove godine i Slatina.

Foto: Nova.rs

„U ponedeljak predajemo prijavu inspekcijskim službama u Vrnjačkoj Banji. Nakon ovoga što piše u rešenjima ministarstva i onoga što se dogodlilo, možemo samo da tražimo da se sve bušotine vode momentalno zatvore. Vidimo iz odgovora ministarstva da je spisak onih koji imaju bušotine, poprilično dugačak. Svi oni su napravili ekološki genocid u Vrnjačkoj Banji. Samo zarad sopstvenog interesa i bogaćenja“, kaže za Nova.rs, aktivista Dragan Brđović.

Većini ovih privrednih društava koji su dobili rešenja o istražnim bušenjima, uglavnom su produžavana rešenja. A jedini uslov da dobiju produžetak bio je da su u prethodnom periodu izvršili „najmanje 75 odsto od projektom planiranog obima istrražnih radova“.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da u periodu od 2017. godine pa do danas nisu izdali dozvole za eksploataciona prava na geotermalne resurse.
Podsetimo, u rešenju o davanju saglasnosti firmi Ždrelo iz Petrovca na Mlavi, koja je vlasnik akva parka „Vrnjačke terme“, za „geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz bunara“, što je, inače, jedan od retkih dokumenata o izvorima koji Vrnjačka Banja poseduje, piše da je firma dužna da protok od 0,3 litra u sekundi presmeri za potrebe opštine, dok bi za svoje potrebe mogli da zadrže najviše 2,5 litara u sekundi.

„Vrnjačke terme imaju čak četiri bušotine, a imaju pravo samo za jednu. Umesto da crpe 2,5 litara u sekundi oni su ugradili pumpe koje crpe i preko 100 litara u sekundi. Čak sam čuo i da im je ta voda u vodokotlićima. Svi moraju da shvate. Vrnjačka Banja nema kapacitet vode da bi sve snabdevala“, kaže aktivista Dragan Brđović.

Skupština opštine Vrnjačke Banje je u tenderu za zemljište gde se nalaze Terme, prvobitno raspisala isti bez termomineralnog izvora. Kasnije je na sednici skupštine odlučeno da i izvor ide u paketu.

Bonus video: Dragan Brđović o problemima u Vrnjačkoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare