Foto: Promo

Svakodnevna negativna kampanja koju sprovode državni funkcioneri i tabloidi iznošenjem neistina o United Grupi i njenom poslovanju, kao i o medijima N1 i Nova S koji u okviru nje posluju, doprinela je stvaranju takve atmosfere u kojoj svako može da pokuša nasilni upad u poslovne prostorije, da preti zaposlenima United Grupe i novinarima N1 i Nova S, a da za to ne snosi gotovo nikakve pravne posledice, što samo ohrabruje nove vidove napada i zastrašivanja.

Jučerašnji upad u centralu United Grupe osobe koja se lažno predstavila kao službeno lice vojnobezbednosne agencije, pretila zaposlenima i fizički nasrnula na radnike obezbeđenja, direktna je posledica negativne kampanje protiv slobodnih medija koji se u Skupštini Srbije od strane vladajuće Srpske napredne stranke označavaju kao “antisrpski mediji”,“domaći izdajnici i strani plaćenici”, uz konstantno potenciranje njihovog rada kao “antidržavnog”. Nasilni upad u centralu United Grupe uz pretnje i drsko ponašanje predstavlja ugrožavanje sigurnosti svih zaposlenih.

Pozivamo nadležne organe da reaguju i napadača Bogoljuba Pješčića sankcionišu, jer je ovaj pokušaj fizičkog upada u prostorije nastavak pokušaja zastrašivanja svih zaposlenih u United Grupi. U pitanju je osoba koja je već pretila direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću i nedavno preminulom glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću, ali su ga i pored toga promovisali mediji poput Televizije B92. Omogućeno mu je i gostovanje kako bi napadao United Grupu, iako je reč o osobi koja se lažno predstavljala kao saradnik Donalda Trampa i kao novinar Brajt-barta, što su osudili i Ambasada SAD-a i novinarska udruženja.

United Grupa poziva državne organe da omoguće svim zaposlenima da slobodno rade posao bez pretnji nasiljem, a funkcionere vlasti da prestanu sa otvorenim i prikrivenim napadima na nezavisne medije N1 i Nova S i da otvoreno osude svaki pritisak, napad i pretnju bez ikakvih uslovljavanja i relativizacije, jer će samo tako moći da se poboljša sveobuhvatno okruženje za ostvarivanje slobode izražavanja na čemu insistira i Evropska unija.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar