Foto:shutterstock

Zabrinjavajući podaci poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, pokazuju da je više od dve trećine odraslog, a naročito urbanog stanovništva u našoj zemlji fizički neaktivno, gojazno i u riziku od dobijanja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Prema istim tim podacima, samo 4,4 odsto stanovnika Srbije bavi se nekom fizičkom aktivnošću koja utiče na poboljšanje zdravlja, a koja nije vezana za radne aktivnosti.  

Već 20 godina, Svetska zdravstvena organizacija obeležava 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti sa ciljem podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Pročitajte još:

„Fizička aktivnost je jedan od najvažnijih oslonaca za prevenciju zdravlja, a naročito za suzbijanje dijabetesa i gojaznosti. Za osobe sa dijabetesom i sve nas koji smo posvećeni ovoj bolesti, odlična je vest zaokruživanje modernih inovativnih terapija za lečenje, ali ne smemo zanemariti fizičku aktivnost. Ona je neizostavni deo pravilnog života sa dijabetesom. Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti potrebno je između dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno i zato je šetnja idealna“ savetuje dr Jelena Stanarčić Gajović, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Današnji dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja. Upravo iz tog razloga oboleli od dijabetesa, gojazne osobe i svi ostali okupljeni oko projekta “Otvori plavi krug” pozivaju građane da im se danas od 17 časova pridruže u šetnji koja počinje kod hotela Jugoslavije, da podstaknu prevenciju dijabetesa i gojaznosti kroz fizičku aktivnost i zajednički smanje poraznu statistiku obolevanja od dijabetesa.

Foto: Jakov Simović

“Danas počinje i četvrti ciklus Otvori plavi krug besplatne škole nordijskog hodanja, koja traje dva meseca i kroz koju je do sada prošlo oko 100 građana. Šetnje i fizička aktivnost čuvaju naše zdravlje. Ne samo da je organizam otporniji na bolest, nego nas vreme provedeno u prirodi čini srećnijima i relaksiranijim. Takođe i količina kalorija koja se potroši tokom šetnje nije zanemarljiva, kao ni činjenica da kratka šetnja ubrzava metabolizam, ali postoji i niz drugih razloga koji govore u prilog redovnoj šetnji, osim boljeg fizičkog izgleda. Mnoge studije su pokazale kako redovna fizička aktivnost može dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i mnogih drugih hroničnih bolesti i zato pozivam sve naše sugrađane da danas od 17 časova dođu u park Ušće da se družimo, razmenimo savete sa našim medicinskim sestrama i uz nadzor profesionalnih trenera, provedemo prijatno popodne u šetnji i fizičkoj aktivnosti“ kaže Ninoslav Majačić, potpredsednik Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip 2 „Krug dvojke Srbije“.

Teretana vezbanje
Vežbanje u teretani Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Projekat ”Otvori plavi krug” već godinu dana organizuje šetnje jednom nedeljno i okuplja učesnike sa ciljem da se druže, edukuju, nauče nešto novo i razmene iskustva u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti. Sve šetnje se obavljaju pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz Beogradskog trkačkog kluba (BRC), koji se trude da šetnje dodatno postanu i neka vrsta treninga prilagođenog učesnicima. Šetnje se organizuju u grupama na više “zelenih lokacija” i to Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Bajfordova (Banjička) šuma.

 Putem aplikacije do saznanja o dijabetesu

Za potrebe projekta, pokrenuta je i aplikacija „Otvori plavi krug“. Putem aplikacije „Otvori plavi krug“ korisnici mogu da saznaju mnoge korisne informacije o zdravlju, dijabetesu i prevenciji šećerne bolesti, aktivnostima, terminima i lokacijama za organizovane edukativno-zdravstvene šetnje, kada su termini besplatne nordijske škole hodanja i mnoge druge zanimljive informacije. Takođe, svi koji skinu aplikaciju „Otvori plavi krug“ i šetaju, bilo individualno ili grupno kroz organizovane šetnje, putem pređenih koraka, sakupljaju sredstva koja se zatim doniraju za uređenje pešačkih staza u Beogradu. Do sada su, uz pomoć aplikacije, „šetači“ prešli više od 120 miliona koraka i time donirali gotovo pet miliona dinara, uz pomoć kojih su renovirane pešačke staze u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi, kao i pešačko rekreativna staza na Adi Ciganliji.