U vikend izdanju novina “Nova” pročitajte: Zašto Srbima na severu Kosova preti nova kriza već u decembru, poslanica Ivana Parlić u intervjuu poručuje: "Ukoliko se zabrana iskopavanja litijuma ne usvoji u Skupštini, usvojiće se na ulicama". Saznajte i koje mogućnosti za kredite i pozajmice imaju penzioneri.

Dogovor Beograda i Prištine u Briselu, po svemu sudeći, nije okončao krizu sa registarskim tablicima, već je samo ublažio potencijal za sukob na terenu. Sagovornici „Nove“ smatraju da je pred Srbima sa severa Kosova vrlo blizu novi izazov – decembarski izbori, piše vikend „Nova“.

Srpska lista najavila je bojkot, pozivajući se i na rezultate prethodinih godina, a koji su pokazali gotovo stoprocentnu podršku građana.

„Nova“ je razgovarala i sa poslanicom Narodne stranke Ivanom Parlić, a u jednom pitanju dotakli smo se i Inicijative za trajnu zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

„Vlast donosi zakone u korist ‘Rio Tinta’ i mnogih drugih multinacionalnih kompanija. Te kompanije kontrolišu Vučića, one ga praktično održavaju na vlasti i naravno da će na sve moguće načine prolongirati da inicijativa dođe na dnevni red. Ali, ukoliko ga ne usvojimo u Skupštini, usvojićemo ga na ulicama, jer ovaj zakon znači opstanak. Sve ostalo je u drugom planu“, rekla je, između ostalog Parlić.

Najstariji sugrađani nemaju mnogo opcija za novčane pozajmice: Krediti za penzionere preskupi ili nedostižni.

Mogućnosti su im mahom ograničene kada su u pitanju zaduživanja kod banaka i pronalaženje dodatnih novčanih sredstava. Zbog godina i kreditne sposobnosti, koja zavisi od primanja, uglavnom jedine opcije koje su im dostupne kod banaka jesu keš krediti kreirani posebno za penzionere. Međutim, budući da je ova vrsta zaduživanja jako skupa, penzionerima su na raspolaganju još neke opcije koje mogu olakšati život sa malim primanjima, poput penzionerskih kartica.

Jedan od najvećih reditelja sa ovih prostora Srđan Điđa Karanović (Beograd, 1945), napisao je autobiografsku knjigu „Sam o sebi“ u izdanju „Geopoetike“. U pitanju je priča o njegovoj porodici, detinjstvu, školskim danima, studiranju režije u Pragu, a završava se njegovim diplomiranjem 1970. godine.

Bežim od javnosti i svakodnevice. Voleo bih da sam snimio više filmova. Ali s obzirom na to u kakvoj zemlji i vremenu živim, ili sam živeo, mislim da sam dobro prošao“, kaže čuveni srpski sineasta za „Novu“.

Na stranama sporta, srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović, posle poraza od Brazila, otkrio kako se oseća: Ima još da se igra, sve zavisi od nas.

„Sigurno da je razočaranje, jer nismo ostvarili pobedu, ali idemo dalje, još sve zavisi od nas u naredne dve utakmice. Idemo da se oporavimo i spremimo za te dve utakmice“, rekao je Mitrović.

Pronađite svoj primerak novina „Nova“.

BONUS VIDEO: Sednica odbora na dva različita mesta u isto vreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar