Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oko sto ugostitelja i vlasnika restorana i kafića okupilo se ispred Skupštine Srbije u znak protesta protiv danas donetih mera Kriznog štaba. Oni poručuju da "su ih proglasili za leglo zaraze, a da samo žele da rade". Milan Lukić, jedan od vlasnika restorana, rekao je da traže ukidanje mera i otpis poreskih dugova i dodao da će se okupljati koliko god bude trebalo.

Sva dešavanja sa pomenutog protesta mogli ste da pratite i na našoj Fejsbuk stranici. 

***

Ugostiteljima se pridružio i Petar Đurić, koji je dospeo u žižu javnosti tokom julskih protesta kada je u kameru N1 rekao: „Ćale, ovo je za tebe, jer si umro, a nije bilo repiratora“.

Okupljeni su blokirali ulicu ispred skupštine na Trgu Nikole Pašića.

Jednoglasni su da će nastaviti da protestuju, javlja naš reporter.

Milena Amin iz udruženja Zaštitnika preduzetnika i privrednika došla je da pruži podršku.

„Ovo je diskriminacija“, poručuje i dodaje da je apsurd to što mogu da rade oni kod kojih se zapravo pravi gužva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Okupljeni su ispred Skupštine Srbije naleteli na poslanika Srpske napredne stranke Dragana Šormaza i pozvali ga da im se pridruži.

„Dođite kod nas, pridružite nam se“, rekli su okupljeni Šormazu, a on je na to odgovorio rečima:

„Prebrojte se“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Da li je ovo normalno?“ upitali su okupljeni poslanika Šormaza, na šta je on odgovorio:

„Pitajte doktore, oni to traže“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na konstataciju jednog od okupljenih, da „njegovi prijatelji ugostitelji žive i rade do četiri ujutro“, Šormaz je rekao: „Ja takve prijatelje nemam“ i dodao da se on zalaže za to da sve radi do 21 sat, a potom zatvori do 6 sati ujutru.

Jedna od okupljenih rekla je za Nova.rs “ da neće pomoć od 100 evra, već da žele da rade“.

„Zatvaraju nas, a nema naznaka da će bilo šta biti u redu. I dalje skače broj zaraženih, a mi ne radimo. Proglasili su nas za leglo zaraze. Isprovociralo nas je to što svi drugi mogu da rade, a mi ne možemo. Mogu i benzinske pumpe i Lidl i Maksi, samo mi ne možemo. Zašto? Mi smo mlađe u branši, ali šta da rade oni koji imaju decu, oni koji školuju tu decu, hrane ih i oblače. To da ne radimo pet dana je direktan udar na džep svakoga od nas. Nećemo pomoć od 100 evra, imamo zdrave ruke i zdrave noge, samo hoćemo da radimo“ poručila je Anja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Neka neko studijom dokaže da smo leglo zaraze i svi ćemo podržati. Ne shvatam zašto nas zatvaraju. Ne tražimo smenu Vlade, bitno je da nas puste da radimo“, dodala je druga učesnica protesta.

Kako javlja reporter Nova.rs, jedna od glavnih poruka koja se čuje je: „Mi smo diskriminisani“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Saobraćaj ispred Skupštine Srbije se odvija neometano.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srđan Vuković je ugostitelj i kako kaže za Nova.rs „država ne treba ništa da nam oprašta“.

„Samo da se ponaša u skladu sa merama. Procentualno da nam smanji poreze i doprinose za onoliko koliko ne radimo“.

Drugi ugostitelj koji se predstavio kao Miki podsetio je da su druge države pomogle svojim ugostiteljima.

„Države koje su obustavile rad ugostitelja, dale su im pomoć u vidu 80 odsto zarada i otpis poteza“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On se pita da li je sva dosadašnja pomoć države zapravo kredit koji će ugostitelji morati da plate.

Kako navode za Nova.rs, revoltirani novim merama, odlučili su da svoje nezadovljstvo iskažu izlaskom na ulice. Pojedini su izjavili da će ispred Skupštine Srbije biti svakog dana, dok Vlada ne uradi nešto konkretno povodim njihove situacije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Brojni beogradski ugostitelji organizovali su se u prethodnih nekoliko sati i organizovali „ad hok“ protest koji je počeo u17 sati ispred Narodne Skupštine. Kako nam je reklo nekoliko prestoničkih ugostitelja, organizovanje protesta krenulo je preko grupa na mreži Viber.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njihovim rečima, očekuje se makar nekoliko stotina ljudi na ovom protestu.

***

Od večeras, u 20 časova odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda.

Kako je vikend uobičajeno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Komentari

Svi komentari (1)