Devetomesečni Vukan Stoiljković iz Vranja koji boluje od spinalne mišićne atrofije stigao je na kliniku u Budimpešti, gde bi trebalo da primi lek Zolgensma, koji košta 2,5 miliona evra. Srbija je još jednom uspela da sakupi novac za lečenje i to u poslednjem momentu, pošto je Vukanu 18. maja bio zakazan termin.

U humanitarnoj akciji za Vukana poslednjih meseci pomogli su brojni humani ljudi, a samo dan pred zakazani termin za prijem u bolnicu u Budimpešti, Vukanu je nedostajalo 100.000 evra, ali su građani odgovorili na apele i uspeli da prikupe novac.

Roditelji malog Vukana, Ivana i Miloš, rekli su danas iz Budimpešte da su lekari već odmah krenuli sa pregledima i da se čekaju rezultati svih pregleda pre nego što mališan dobije lek.

„Već danas su nam najavili kako će ići pregledi naredna dva dana i ako bude sve kako treba očekujemo da će u narednih 10-ak dana primiti lek. Čekaće se samo rezultati svih pregleda koji se radi“, rekla je Vukanova majka Ivana za Novu S.

Ona je navela da ima još mnogo neproknjiženih uplata, odnosno poruka, ali da će deo novca koji nedostaje da bi se platio lek pokriti Fondacija Budi human iz sopstvenih izvora, pa će kada legnu sve uplate pokriti taj iznos.

Ivana je istakla da je najvažnije da Vukan „lek dobije što pre“.

„Sada kada smo prikupili novac, doktori su svesni koliko je važno da se terapija uradi što pre, ali mora da se urade te preliminarne analize da se vidi stanje njegovog organizma i da se urade testovi na neke viruse“, rekla je ona.

Majka otkriva da je terapija koju je Vukan primio u Srbiji pomogla oko motorike, ali da to nije dovoljno kod ovog tipa spinalne mišićne atrofije.

„Potrebna je genska terapija kako bi se zaustavio brz razvoj bolesti“, dodala je ona za Novu.

„Ponosni smo na Srbiju i što smo deo nje“, zahvalili su se roditelji malog Vukana.

Inače, jedan srpski sportista uplatio je čak 500.000 evra za lečenje malog Vukana.

BONUS VIDEO – Devetomesečnom Vukanu iz Vranja potreban lek koji košta 2,5 miliona evra

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare