Foto: Screenshot Twitter

Novinarka nova.rs Ana Lalić privedena je sinoć i određeno joj je policijsko zadržavanje od 48 sati zbog optužbi da je tekstom o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine "širila paniku i izazivala nerede".

Klinički centar Vojvodine je prijavio novinarku i naš portal tužilaštvu, nakon što celih 24 sata nisu odgovorili na pitanja novinarke Ane Lalić koja im je poslala dan pre nego što je tekst „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ objavljen.

Njen advokat Srđan Kovačević rekao je sinoć da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje.

“Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje,” kazao je on.

Ovim povodom putem Tvitera su se oglasile mnoge kolege, među kojima su programski direktor N1 Jugoslav Ćosić i autor i voditelj Ivan Ivanović

 

 

I mnoge javne ličnosti iskazale su sinoć zgražanje nad ovom represijom države i uputile reči podrške.

„Država mora da se bori protiv virusa, ne protiv novinara i slobode medija“, primetio je direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević.

„Zbog ovog teksta, jedna novinarka je sinoć privedena. Ne treba nam niko da nam kaže da je zdravstvo u očajnom stanju“; komentarisala je organizatorka protesta „1 od 5 miliona“ Jelena Anasonović.

„Ovo izmiče kontroli! Ovo je jezivo zastrašivanje novinara“, ocenila je narodna poslanica Marinika Tepić.

„Zloupotreba vanrednog stanja radi gušenja kritičke misli“; smatra reditelj Janko Baljak.

Hitno oslobađanje Ane Lalić zahtevao je i akademik Dušan Teodorović.

„Hitno obustaviti postupak protiv Ane Lalić“

Građanski preokret poziva nadležnog tužioca da obustavi postupak protiv novinarke Ane Lalić i naloži policiji njeno hitno puštanje iz pritvora.

„Nedopustivo je da se suština njenog novinarskog posla – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao delo zbog kojeg se lišava slobode. O izazivanju panike u javnosti nema ni govora jer građani dobro znaju u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lekovi, a pre svega lekari i medicinski tehničari. Zbog onoga što je Lalić prenela ne mogu da budu čak ni iznenađeni, a kamoli uznemireni. U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju“, piše u saopštenju Građanskog preokreta.

Osnivačica Insajdera Brankica Stanković najavile da će se i njihova redakcija baviti Kliničkim centrom Vojvodine i stanjem u toj zdravstvenoj ustanovi.

Podršku novinarki je dala i koleginica Tanja Vojtehovski.

Isto je učinio i osnivač KRIK-a Stevan Dojčinović, kao i Slobodan Georgijev, novinar BIRN-a.