Dok svi govore o poskupljenjima, od predsednika do radnika na građevini, niko nije pitao studente kako njima polazi za rukom da finansiraju svoje obaveze. U razgovoru sa budućim akademcima, koji žive u Studenjaku, zaključili smo da se oni, ipak, snalaze nekako u ovim teškim vremenima. Pored ličnih prihoda od studentske zadruge, pomažu im i roditelji, tako da na kraju meseca ipak mogu da "preguraju".

„Već dve godine sam u Studenjaku, to mi puno pomaže sa tog socijalnog aspekta koji postoji u domu, ali i mom budućem životu. Budući da sam iz Republike Srpske, nemam pravo na stipendiju u Srbiji, ali zato radim i tako se izdržavam. Sa druge strane, dobijam opštinsku stipendiju iz Republike Srpske, ali dosta mi i roditelji pomažu u tom finansijskom smislu“, kazala je studentkinja Jela Tepavčević.

Ona je naglasila da je život u domu dosta jeftiniji nego u privatnom smeštaju, a da je finansijskom pogledu definitivno najbolje živeti u studentskom domu“.

Nakon četiri godine provedene u domu, Nikola Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da je deo troškova pokriva sam, a deo roditelji.

„Uglavnom me finansiraju roditelju, a s vremena na vreme radim poslove preko studentske zadruge, tako pokrivam finansije za različita izdvajanja“, kaže student Nikola.

Marija Radisavljević sa Ekonomskog fakulteta kazala je za Nova.rs da je ona u domu od ove godine,

„Prethodno sam bila u stanovima i moram reći da sam dosta zadovoljna. Sve što je potrebno mi imamo, a jedan od problema koji može biti što tople vode imamo samo do 10 sati uveče. Ali, to je sve“, navela je kratko ona.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Tanja Pavličević naglasila je da povremeno radi preko omladinske zadruge, ali da deo izdvajanja daju i roditelji.

„Generalno uslovi i cene života stanarine i menze su povoljne u odnosu na stanove, pa meni nije teško da to platim. Korisnik sam studentskog kredita, a jedna rata mesečnog kredita iznosi 8.400 dinara, što dovoljno da se pokriju svi troškovi“, kazala je ona.

Marko Jovanović rekao je da su ga u početku dosta roditelji finansirali, ali da sada primat preuzimaju finansije koje su usko vezane za prihode od struke.

„Nama ne trebaju neki veliki iznosi za finansiranje, prosečnom studentu je sve dostupno u samom krugu doma. Stanarina je oko 2.100 dinara, što nije strašno“, podvukao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare