Koliko košta student, grafika, ilustracija Grafika
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

"Mnogo muke je danas potrebno da se iškoluje dete", otvara dušu samohrana majka Nataša iz Kragujevca, čija ćerka studira u Beogradu, a uporedo sa tim kod kuće ima i gimnazijalca, aktivnog sportistu. Bez pomoći familije, kaže, ne bi mogla, a za naš portal, otkriva da joj je mesečno za studenta u drugom gradu potrebno skoro 80.000 dinara i to, kako podvlači, za najosnovnije, bez ikakvog bahaćenja.

„Školovanje dece nijednog trenutka ne posmatram kao trošak, već kao investiciju, jer svaka investicija u sopstvenu decu, nikada nije promašena investiicija. A da je teško, teško je“, počinje Nataša Petković (43) i odmah dodaje, da bi sigurno morala da radi još jedan posao, da za školovanje dece nema podršku bivšeg
supruga i njihovih roditelja.

Ona je pristala da sa našim čitaocima podeli svoje troškove za studenta u Beogradu, iako ih, kako kaže, nikada ne stavlja na papir. Ukoliko bi sve sabrala i pogledala cifru, navodi da bi je dodatno zabolela glava i objašnjava, da troškove ‘‘rešava‘‘ jedan po jedan.

Umesto nje, ovu računicu izvešćemo mi. Na osnovu troškova za iznajmljivanje stana, školarinu, udžbenike, prevoz, hranu i džeparac, Nataša mesečno izdvaja više od prosečne srpske plate.

Po stavkama, Natašin mesečni trošak izgleda ovako:

kolarina i knjige – 135 evra
kirija – 110 evra
komunalije 8.000 dinara (u zimskim mesecima)
hrana – oko 15.000 dinara
džeparac – 20.000 dinara
prevoz – 5.000 dinara

Sa ovakvim troškovima, Nataša je kao i velika većina roditelja čija deca studiraju u drugom gradu, prinudjena na svakodnevno odricanje, premošćavanje i finansijsko žongliranje. Najviše štedi na sebi, a na prvom mestu joj je, kaže, podrška deci u njihovim iskrenim i razumnim željama. Napominje i da su svi ‘‘studentski troškovi‘‘ koje ima, realni, te da s obzirom na sveukupnu situaciju sa posklupljenjima „manje od ovoga ne može“.

„Evo, recimo, samo povratna autobuska karta od Kragujevca do Beograda je u poslednje vreme sa 1.000 dinara poskupela na 1.400. Da ne pričam o drugim poskupljenjima‘‘, kaže ona.

Najveći udar na budžet, ovoj majci svakako su troškovi za stan, komunalije i školarinu, što na mesečnom nivou iznosi 310 evra. Očekuje i da će sada sa završetkom grejne sezone, komunalije plaćati manje, jer je u stanu koji iznajmljuje grejanje na struju.

„Mogu da kažem da smo čak imali i sreće sa iznajmljivanjem stana, koji je u Beogradu teško pronaći za neku prihvatljivu cenu. Kiriju delim sa jednom porodicom iz Kraljeva, tako da 110 evra nije mnogo za izuzetno prostran i uređen stan blizu fakulteta. Školarina je razložena na mesečne rate, u koje su uračunati svi udžbenci i sve što je potrebno za vežbe i predavanja‘‘, objašnjava ona.

Hrana ‘‘od kuće‘‘

Osim stana i školarne, ishrana studenata je još jedan trošak, koji uopšte nije zanemarljiv, pogotovo, ukoliko se ne hrane u studentskoj menzi. Naša sagovornica ističe, da je u njenom slučaju hrana ‘‘domaća‘‘, koju svakog vikenda priprema i šalje u čuvenim studentskim torbama. Da bi za naš portal upotpunila računicu koju pravimo za troškove studenata iz unutrašnjosti, kaže da joj je za kupovinu namirnica, svakog vikenda potrebno oko 6.000 dinara, ali iskreno dodaje, da tu ulaze i troškovi hrane „za kuću“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare