Foto: Shutterstock

Posle dve godine pauze zbog epidemije kovida, studenti Beogradskog univerziteta mogu do 4. maja da konkurišu za praksu u Beogradu na 135 mesta i prijave se za tromesečni rad u ustanovama kulture, bibliotekama, sekretarijatima, javnim preduzećima.

Marija Jovanović iz Centra za razvoj karijere poziva sve studente završnih godina, treće i četvrte godine osnovnih i master studija, da isprobaju rad u javnim preduzećima i steknu radno iskustvo.

„Te institucije navikle da im leti dolaze mladi, a bila je pauza od dve godine. Raspoloženje mentora sada je na nivou i oni očekuju studente“, kaže Jovanović za Tanjug.

Detalje konkursa su objavljeni su na sajtu Centra za razvoj karijere,a po rečima Jovanović, prijava se obavlja elektronski, potrebna je potvrda sa fakulteta o redovnom studiranju da se popune svi podatci i izabere poziciju koja ih najviše zanima

Na pitanje da li je sada opredeljeno više mesta za studente u odnosu na period pre korone, Jovanović navodi da se taj broj uvek kretao oko 100 do 120, ali sada su, kaže, kompanije i ustanove još više zainteresovane za rad sa mladima.
Svaki student će imati svog mentora koji će mu dodeljivati zadatke, a praksa će se tri meseca obavljati uz puno radno vreme, a biće obezbeđena i nadoknada za prevoz.

PROČITAJTE JOŠ

Svrha ovog programa nije zapošljavanje, odgovara Jovanović na pitanje koliko studenata je našlo posao nakon BG prakse, ali, ističe, neki od njih su produžili angažmane ili su na povremeno privremenim poslovima.

„Pošto je javni sektor u pitanju, tu već godinama postoji prepreka u smislu zabrane zapošljavanja i tu nemamo neki rezultat, ali praksa ima za cilj obogaćivanje znanja i iskustva“, objašnjava Jovanović i dodaje da su studenti nakon prakse spremniji za tržiste rada.

Prema njenim rečima, najviše zainteresovani za BG praksu su studenti sa tehničkih fakulteta, Pravnog, Ekonomskog i fakulteta društvenih nauka.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta i obraćanje studentima na Platou: Zdravo živo strani plaćenici

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar