Foto: Nova.rs, Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

Pri odabiru lokacija na kojima će živeti tokom školovanja, studenti se rukovode blizinom fakulteta, ali i cenom kirije, koja postaje sve skuplja. Ipak, lokacije koje su među studentima najpopularnije jesu Vukov spomenik i Lion na Zvezdari, Cvijićeva ulica na Paliluli, kao i neposredno okruženje Fakulteta organizacionih nauka na Voždovcu.

Za jednosoban stan kod Vukovog spomenika, student treba da izdvoji u proseku 320 evra, dok izdavanje komotnije nekretnine na ovoj lokaciji košta od 430 do 720 evra – u zavisnosti od broja soba.

Još jedna od lokacija na Zvezdari, koja je izbor mnogih studenata, jeste Lion, a izdavanje jednosobnog stana košta više od 350 evra, dok za trosoban stan treba izdvojiti i do 720 evra.

„Što se tiče opštine Voždovac, najpopularnije lokacije su Autokomanda, u čijoj blizini se nalaze Medicinski, Stomatološki i Veterinarski fakultet, kao i deo oko Ulice Vojvode Stepe, posebno deo gde se nalaze Fakultet organizacionih nauka i Fakultet političkih nauka“, ističe Jasmina Gavrilov Dražić ispred sajta 4zida.rs. 

Stanovi u neposrednoj blizini Fakulteta organizacionih nauka koštaju od 440 do 465 evra, a uglavnom je reč o dvosobnim i trosobnim stanovima.

Cvijićeva ulica na Paliluli koja je, pre svega, prevozima dobro povezana sa ostalim delovima grada – nudi stanove čije izdavanje košta od 420-630 evra u proseku.

Pored cene, studentima je važno da se u blizini stana ili kuće koju iznajmljuju nalazi biblioteka ili čitaonica, ali i teretana ili drugi objekti previđeni za slobodne aktivnosti.

„Među studentima su takođe atraktivne i lokacije Mirijevo, Karaburma i Konjarnik – one su malo dalje od fakulteta, ali su dosta dobro povezane sa centrom i ostalim delovima grada, pa studenti koji žele da uštede na stanarini ili da se malo sklone od gradske gužve rado biraju ove lokacije. Sa druge strane, pojedini delovi Novog Beograda beleže značajan rast u cenama stanova za mesečni najam, najviše zbog zaposlenih ljudi koji biraju Novi Beograd za život, kao poslovni centar Beograda“, ističe Jasmina Gavrilov Dražić. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare