Dr Predrag Kon Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

U protekla 24 sata u našoj zemlji je od koronavirusa preminulo još 5 osoba, dok je novozaraženih 260. Testirano je 3543, hospitalizovano je 3660, a 101 osoba je na respiratoru.

U Srbiji je ukupno zaraženo 6.890 ljudi, izlečeno 977 pacijenata, a preminulo je ukupno 130 osoba. Zaraženo je ukupno 652 zdravstvena radnika.

Ministar Lončar je rekao da ćemo morati da živimo sa koronavirusom, jer još nema primera zemlje koja se vratila u period kada nije bilo koronavirusa.

Dr Predrag Kon je izjavio da je sadašnje popuštanje mera „malo“, i da je prema mišljenju struke ovo samo početak.

Preduzetnici i zanatske radnje su neophodne da rade, ali još uvek tu nema okupljanja i zadržavanja, rekao je Kon. „Oni ako primenjuju mere, nema nijednog razloga da ne počnu da rade“, dodao je.

„Mi moramo pokrenuti život i da poslušamo kritičare oštrih mera. Da smo ih slušali u samom startu, osvestili bi se tek kada bismo imali stotinu mrtvih za jako kratko vreme“, rekao je Kon i dodao da je policijski čas osvestio ljude.

„Povećavamo broj testiranja i proširujemo indikacije. Sve više ćemo testirati i stezati obruč oko virusa. Oslobađaće se kapaciteti bolnica i polako će se vraćati u normalan život“, naglasio je Kon.

Govoreći o problemima samohranih roditelja koji počinju da rade, jer nema ko da im čuva decu, dr Predrag Kon je rekao da, kao i kod pandemije svinjskog gripa, „moraće da vrtići počnu da rade bar za te situacije“.

„Još nije odlučivano, ali na taj način će da se razreši, jer ne mogu deca da idu kod bake i deke“, rekao je Kon.

***

Od danas policijski čas počinje u 18 sati i traje do pet ujutro.

U vreme zabrane kretanja penzioneri će moći tri puta nedeljno u šetnju – utorkom, petkom i nedeljom, u trajanju od pola sata.

Od jutros su ponovo otvorene zelene pijace.

Ukupan broj obolelih u svetu prešao je 2,5 miliona, a umrlo je 171.503 osobe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare