Aktivisti iz udruženja "Ne damo Jadar" danas su blokirali prugu Loznica - Zvornik zbog najavljene sednice Ustavnog suda po incijativi kompanije Rio Tinto, a tokom blokade policija je uhapsila više osoba, među kojima su Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz ovog udruženja.

Pokret Kreni-promeni podelio je na društvenim mrežama snimak na kom se vidi kako više policijskih službenika hapsi Petkovića tokom blokade.

Ekološki aktivista Ivan Bjelić je za portal Nova.rs potvrdio da je uhapšeno više osoba, među kojima su Nebojša Petković i Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Marijana Petković je navela da ukoliko policija ne pusti uhapšene da će aktivisti doći ispred zgrade MUP-a.

„Dogovor je da ne stojimo ispred MUP-a, navodno će ih pustiti sve kad im uzmu izjave, ali se nećemo udaljavati dalje od opštine, pošto nikom ništa ne verujemo“, rekla je Petković.

„Svi aktivisti udruženja ‘Ne damo Jadar’ moraju biti pušteni u roku od pola sata, a u slučaju da ih ne puste svi se vraćamo ispred MUP-a“, dodala je ona.

Inače, meštani su blokirali prugu na dva sata zbog najavljene sednice Ustavnog suda. Kako je direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović saopštio ranije danas Ustavni sud će u četvrtak ukinuti odluku Vlade Srbije kojoj je ukinut prostorni plan Jadar.

„Ustavni sud je 11. jula zakazao sednicu na kojoj će usvojiti inicijativu Rio Tinta i poništiti Odluku o ukidanju prostornog plana Jadar čime će se vratiti stvari u stanje pre blokada… Ustavni sud donosi odluku tajno, bez javne rasprave, na sednici u duboko leto kako bi prošla bez pobune javnosti. Vlada (Ana Brnabić) je namerno Prostorni plan Jadar ukinula na neispravan način kako bi omogućila Rio Tintu da sa Ustavnim sudom odigra dupli pas, što smo bili najavili 22. januara 2022. godine“, naveo je ranije Manojlović.

***

BONUS VIDEO – Nebojša Petković: Sa Vučićem na poligraf samo uživo na RTS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare