Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podavalska naselja beogradskih opština Grocka i Mladenovac bez vode su i više od 12 sati dnevno. Cisterne sa vodom raspoređuju se po prioritetu, a zbog nenamenskog trošenja, kako tvrde nadležni, potrošnja je veća dva do tri puta. Izgradnjom vodovoda Makiš–Mladenovac, problem snabdevanja vodom biće rešen najkasnije do 2025. godine, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Građani Vrčina koji već danima nemaju vodu, protestovali su proteklog vikenda. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za RTS da grad namerava da višedecenijski problem rubnih gradskih opština reši izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac.

„Do marta sledeće godine na gradski vodovod bi se spojio veći deo Grocke, a cela teritorija opštine do marta 2023“, tvrdi Vesić.

Kako dodaje, sigurno vodosnabevanje Sopot i Mladenovac trebalo bi da dobiju do 2024, najkasnije 2025. godine.

„Trenutno se radi spajanje gročanskog naselja Ritopek sa vodovodom i do novembra 80 odsto tog naselja bi trebalo da bude priključeno, dok bi problem vode za više delove trebalo da se reši kroz projekat koji će se raditi od januara naredne godine“, kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, za najviše sedam dana počinju radovi na spajanju Grocke i Vrčina na gradski vodovod, pošto je tender prošao i izabrani su izvođači radova.

Vesić navodi da nakon što gročansko naselje Vrčin i veći deo te opštine sledećeg marta budu priključeni na gradski vodovod i fabrika u Makišu bi rekonstrukcijom jezera sa trenutnih 6.600 litara vode u sekundi dobila još dodatnih hiljadu litara.

„Priprema se i tenderska dokumenatacija za izgradnju još jednog pogona ‘Makiš 3’ kapaciteta četiri do pet hiljada litara vode u sekundi“, dodaje Vesić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)