Goran Vesić
Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić više od mesec dana u svojoj „pokretnoj kancelariji“ obilazi prigradska naselja, razgovara sa meštanima i obećava rešavanje njihovih lokalnih problema. Sada je sa reči prešao na dela, te je na svom Fejsbuk profilu juče podelio prve „uspehe“ svojih aktivnosti i ispunjenih obećanja – meštanima sela Senaja kod Mladenovca postavljeno je ogledalo na opasnoj krivini, a žiteljima Malog mokrog luga zakrpljena je rupa na putu.

„Kada je moja pokretna kancelarija obišla naselje Senaja u Mladenovcu gospodin Jovica Bošković pitao je da li je moguće da se zbog bezbednosti u saobraćaju postavi ogledalo na jednoj opasnoj krivini. Obećao sam da će problem da bude rešen. JKP Beograd postavio je juče ogledalo. Beograd pobeđuje!“, objavio je Vesić na svom Fejsbuk profilu uz slike ogledala koje na krivini stoji kao saobraćajni znak.


Senaja je jedno od nerazvijenijih prigradskih sela i nalazi se na tromeđi opština Mladenovac, Sopot i Grocka. Nema vrtić, niti osnovnu školu sa osam razreda, već su mališani nakon završenog 4. razreda prinuđeni da ostatak osnovnog obrazovanja završe u susednom selu, Malom Požarevcu.

Takođe Senaja, deli sudbinu Mladenovčana koji tokom leta uglavnom nemaju vode. Problem sa vodosnabdevanjem imaju i žitelji opštine Sopot, jer restrikcije i tamo traju godinama tokom letnjeg perioda.

Ipak, Vesić je pored svih ovih problema kao najznačajniji uočio – nedostatak ogledala na krivini. Njegova objava najviše je nasmejala meštane Malog Požarevca, na koji su Senajci najviše upućeni jer im deca tamo idu u vrtić i više razrede osnovne škole. Zamenik gradonačelnika Beograda još nije obišao Mali Požarevac, ali mu stanovnici poručuju da će, kada dođe, i oni tražiti ogledala.

„Mi imamo više opasnih krivina od Senaje. Počev od one na ulazu u selo, kod crkve Svetog Ilije, preko druge u centru, do dve na samom izlasku. Hoćemo i mi ogledala“ poručuju Vesiću Malopožarevljani. Oni takođe veruju i da će susedna sela tražiti ogledala za krivine, jer ih je u ovom delu brdovite Šumadije poprilično.

Nikola Jovanović, predsednik Centra za lokalnu samoupravu, ocenjuje za Danas da je žalosno da čovek na čelu grada sa budžetom od 1.2 milijarde evra nije uradio nijedan kapitalan projekat, već se hvali krpljenjem rupe i postavljanjem ogledala na krivini.

„Nažalost, od 2014. godine od kada je Vesić na ključnim pozicijama u gradu, Beograd nije dobio nijedan most, nijednu fabriku vode, leva obala Dunava je ostala i dalje bez kanalizacije, a čak ni nova autobuska stanica nije završena. Beograd zaslužuje sposobnog gradonačelnika i gradskog menadžera, a godine pod Vesićem ćemo pamtiti samo po nesposobnosti, korupciji, vređanju neistomišljenika i jeftinom politikanstvu“ ukazuje Jovanović.

Nikola JovanovićvvFoto: Vesna Lalić/Nova.rs

On veruje da „Pokretna kancelarija Gorana Vesića“, kako piše na kombiju kojim obilazi prigradska naselja, ne predstavlja promociju Grada, već samog Vesića.

„Da je iskren u nameri da pomogne građanima, on bi uveo pokretnu kancelariju prvog dana mandata, a ne par meseci pred izbore. Ovako je jasno da je reč o ličnoj kampanji, koja međutim neće doneti rezultat, pošto on neće biti kandidat za gradonačelnika ispred SNS-a. Građani ionako već znaju da onaj ko ih se seti samo neposredno pred izbore, prvi će ih zaboraviti čim oni prođu, što se desilo i 2018.“ podseća Jovanović.

On dodaje da su tada obećavali novu autobusku stanicu za dve godine, metro do 2022., kanalizaciju i vodovod za sve građane.

„Šta je bilo od tad? Ništa“ ističe sagovornik Danasa.

#related-news_0

Inače, pokretna kancelarija koja obilazi beogradska naselja pod kampanjom „Beograd pobeđuje“ izazivala je kontraverze od samog pojavljivanja pre mesec dana. Mnogi su ukazivali da zbog samog naziva služi za Vesićevu promociju, a problem je bilo i vozilo koje je dobijeno na poklon od Vesićevog prijatelja, novosadskog advokata. Organizacija Transparentnost Srbija uputila je tada gradu i Agenciji za sprečavanje korupcije više zahteva za dostavljanje informacija u vezi sa Vesićevom „pokretnom kancelarijom“.

„To je urađeno jer je Vesić objavio da u okviru akcije „Beograd pobeđuje“ obilazi građane kombi vozilom (kamperom) koji je lično dobio na korišćenje od svog prijatelja“, navela je ta organizacija.

TS je od Agencije za sprečavanje korupcije tražila informaciju da li je pokrenula postupak, po službenoj dužnosti, zahtevu organa vlasti ili po prijavi nekog lica protiv javnog funkcionera zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. Dodala je da je Vesić prethodno objavio da mu je prijatelj, advokat Nemanja Aleksić, dao na besplatno korišćenje na tri meseca vozilo, koje je prethodno zakupio.

Upitan da li je Agencija za sprečavanje korupcije odgovorila na njihov zahtev, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija nam je odgovorio potvrdno.

„Agencija je pokrenula postupak u vezi sa utvrđivanjem da li je bilo povrede Zakona o sprečavanju korupcije“ navodi Nenadić. U odgovoru Agencije ističe se i da se Goran Vesić nije obraćao Agenciji povodom poklona.

Reakcije građana

„Već prvih dana kada je „kancelarija“ krenula na turneju, građani su na nju reagovali sa podsmehom. Naime, naziv „pokretna kancelarija Gorana Vesića“ osvanuo je na mobilnom javnom toaletu, koji je zatim postavljen u prikolicu kamiona i tako se „provozao“ centralnim gradskim ulicama. Ispod jučerašnje objave na Fejsbuku, takođe je bilo dosta čestitki zbog „kapitalne“ investicije“ postavljanja ogledala na krivini, poput saobraćajnog znaka.

BONUS VIDEO: Pokretna Kancelarija Gorana Vesića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar