Foto: Privatna arhiva

Tansparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da kombi vozilo, odnosno ; "Pokretna kancelarija" zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića ima za cilj i njegovu ličnu a ne samo promociju akcije koju sprovodi Grad Beograd.

TS je navela da je uputila je gradu i Agenciji za sprečavanje korupcije više zahteva za dostavljanje informacija u vezi sa Vesićevom „Pokretnom kancelarijom“. To je urađeno jer je Vesić objavio da u okviru akcije „Beograd pobeđuje“ obilazi građane kombi vozilom (kamperom) koji je lično dobio na korišćenje od svog prijatelja, navela je ta organizacija.

TS je od Agencije za sprečavanje korupcije tražila informaciju da li je pokrenula postupak, po službenoj dužnosti, zahtevu organa vlasti ili po prijavi nekog lica protiv javnog funkcionera zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Dodaje se da je Vesić prethodno objavio da mu je prijatelj, advokat Nemanja Aleksić, dao na besplatno korišćenje na tri meseca vozilo, koje je prethodno zakupio.

„Da je reč o poklonu koji je „u vezi sa vršenjem javne funkcije“ može se zaključiti iz činjenice da je vozilo namenjeno da se koristi kao „pokretna kancelarija“ javnog funkcionera za susrete sa građanima, da je označeno zvaničnim oznakama Grada Beograda (grb)“, navela je TS.

Dodali su i da se o korišćenju tog vozila građani obaveštavaju i preko službene stranice Grada.

„Iz objavljene vesti se jasno zaključuje da nije reč o poklonu koji je učinjen Gradu Beogradu, odnosno organima Grada, već lično javnom funkcioneru“, navela je TS. Ukazano je da „na to da je reč o poklonu koji je učinjen privatno javnom funkcioneru a ne Gradu, pored izjave Vesića, ukazuje i način označavanja vozila“.

TS je navela da je na vozilu istaknuta oznaka „pokretna kancelarija Gorana Vesića”, a ne, kako je ukazano, na primer, „pokretna kancelarija zamenika gradonačelnika“.

„Iz toga takođe proizlazi da je reč o poklonu koji ima za svrhu (i) ličnu promociju javnog funkcionera, a ne (samo) promociju neke akcije koju (navodno) sprovodi Grad Beograd“, dodala je TS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar