Foto: Aleksandra Petrović

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da gradski javni prevoz u Beogradu počinje sutra u pet sati ujutru i da će u prvo vreme moći da ga koriste samo zaposleni.

„Biće oko 1.300 vozila, 1.058 u gradu i uz to autobusi na prigradskim i lokalnim linijama“, rekao je Vesić za televiziju Pink.

On je rekao da od pridržavanja građana predviđenim merama zaštite zavisi i mogućnost uključivanja i drugih grupa građana da mogu da koriste gradski javni prevoz.

Pročitajte još:

„Tako je to uređeno i u drugim evropskim gradovima pogođenim koronavirusom“, rekao je Vesić.

On je naveo i da epidemiolozi upozoravaju da su gradski prevozi mesta gde je mnogućnost zaraze povećana, tako da su za korišćenje vozila predviđene posebne mere da bi se to sprečilo.

Podsećamo, kako bi se sprečilo širenje zaraze, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd propisao je pravila koja će prilikom korišćenja gradskog prevoza morati da se poštuju.

Osim nošenja lične zaštitne opreme, odnosno maski i rukavica, ulazak u vozilo biće moguć samo na jednim vratima i to prednjim, dok će izlazak putnika biti na vratima obeleženim za izlaz.

Putnici će moći da sede i stoje na vidno obeleženim u svakom vozilu, što će biti i maksimalni dozvoljeni broj putnika u vozilu.

U svakom vozilu redar prevoznika će voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu i proveravati validaciju kartica za zaposlene što će im ujedno biti i dokaz da je reč o zaposlenim osobama.

Zaposleni svoj status dokazuju personalizovanom A1 BusPlus karticom sa uplaćenom pretplatnom kartom za tekući mesec za odgovarajući broj zona i u tom slučaju ne moraju kod sebe da imaju overen radni nalog.

Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju karte pokažu i radni nalog za tekući dan izdat od strane poslodavca.

U slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera i da u vozilu nema mesta za nove putnike, odnosno da su obeležena mesta popunjena, vozačima je dozvoljeno da u vozilo ne prime putnika.

U slučaju potrebe, moći će i da zaustave vozilo i obaveste nadležni operativni-kontrolni centar, koji će odmah pozvati komunalnu miliciju ili policiju radi intervencije.

Ako putnici primete da je u vozilu veći broj putnika od dozvoljenog ili da se neki putnici ne pridržavaju preventivnih mera (ne nose masku i rukavice), imaće mogućnost da takve slučajeve prijave telefonom na BEOKOM servis (telefon 0800 110 011), pri čemu je potrebno da prijave broj linije na kojoj se voze, ID broj vozila, vreme i mesto uočene nepravilnosti, kako bi bile preduzete adekvatne mere.

Prevoznici su u obavezi da prilikom javnog linijskog prevoza putnika postupaju po svim preporukama zdravstvenog sektora poštujući i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vozači i redari moraju da nose zaštitnu opremu, maske i rukavice, dok vozačka kabina mora biti zaštićena, plastičnom ili drugom pogodnom providnom pregradom.

U drugoj fazi, javni prevoz će moći će da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i penzioneri do 65 godina, dok će u četvrtoj fazi moći da se voze i stariji od 65 godina.

Trajanje svake faze biće određeno na osnovu preporuka struke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare