Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanovic Batut Verica Jovanovic
Verica Jovanović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovom trenutku treba znati da strahujemo od delta soja koronavirusa, da se on jako brzo prenosi i da je upravo ta brzina najveći rizik, a koga će prvo virus naći nego nevakcinisane, poručila je u Skupštini Srbije direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović i navela da je do sada prvu dozu primilo 49,7 odsto ciljane populacije.

Verica Jovanović je na sednici skupštinskog Podobora za praćenje epidemiološke situacije rekla i da je do sada iskorišćeno ukupno 5,6 miliona doza svih vakcina protiv Kovida-19, da je prvu dozu primilo 2,9 miliona ljudi, ali i ponovila upozorenje stručnjaka da preti „epidemija nevakcinisanih“.

„Zato moramo da radimo na što većem obuhvatu vakcinacije i zato nam je prvi prioritet potpuna vakcinacija sa dve doze vakcine, a treću dozu treba davati ljudima koji su jako bolesni, sa hroničnim bolestima ili transplantirani – to su prve grupe koje treba da prime treću dozu vakcine“, rekla je Jovanović.

Dodala je da je postignut zadovoljavajući obuhvat vakcinacije starijeg stanovništva protiv Kovida-19, ali da se efekat postizanja što većeg obuhvata smanjivao, tako da je, prema njenim rečima i dalje prioritet dalje omasovljavanje vakcinacije.

Sednici su, pored članova Pododbora, prisustovali i epidemiolog u Batutu Vladan Šaponjić i virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Knežević.

Tokom sednice, iznet je i podatak da je u Srbiji vakcinisano nešto više od 60 odsto zaposlenih u zdravstvenom sistemu, kao i da je najviše vakcinisanih među lekarima i medicinskim sestrama, ali je i ukazano na postojanje predrasuda i zabluda u vezi sa vakcinacijom.

Predsednica Pododbora za praćenje epidemiološke situacije Dragana Barišić sednicu je okončala apelom svim građanima da se što pre vakcinišu, uz poruku da su teoretičari zavere bučniji i bezobrazniji na društvenim mrežama, ali da treba verovati medicinskoj nauci.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar