Koronavirus presek grafika
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano 292 novoobolelih od koronavirusa, a preminule su dve osobe.

Testirano je 9.236 građana, a na respiratorima je 13 pacijenata.

Podsetimo, u našoj zemlji juče su registrovana 332 slučaja zaraze koronavirusom, a nije preminula nijedna osoba. Testirano je 9.709 građana, a na respiratorima se nalazilo 11 pacijenata.

***
Krizni štab je juče zasedao i doneo preporuku o trećoj dozi vakcine protiv korone za one koji imaju pad imuniteta, maligne bolesti, bolesti krvi ili idu na hemodijalizu.

„Njihov izabrani doktor, onaj koji ih vodi i poznaje njihovu situaciji treba da odredi da oni prime treću dozu“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Za opštu populaciju će se doneti odluka nakon daljih ispitivanja.

***

Krizni štab na jučerašnjoj sednici nije doneo bilo kakve nove oštrije mere u borbi protiv korone.

„Zavisiće od epidemiološke situacije. Sastajaćemo se frekventnije“, rekla je nakon sednice Kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

***

Treća doza vakcine protiv koronavirusa komapnije Fajzer-Bajontek može „snažno“ da ojača zaštitu od delta soja, više nego dve doze vakcine, pokazuju preliminarni podaci poslednjeg istraživanja. Podaci te studije pokazuju da nivo antitela koji može da pomogne kod zaštite od delta soja korone raste pet puta kod ljudi od 18 do 55 godina koji prime treću dozu cepiva, prenose američki mediji.

Kod osoba starosti od 65 do 85 godina, podaci Fajzera sugerišu da nivo antitela koja bi trebala da štiti od delta soj raste 11 puta više nego nakon druge doze.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar