Velimir Ilić Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nosilac liste "Narodni blok" i lider Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da vladajuća koalicija nije obezbedila fer i demokratske uslove za izbore, niti će to ikada učiniti, ali da ne vidi smisao bojkota i da smatra da takvo ponašanje ide na ruku vlasti.

„Taj deo opozicije koji je za bojkot nema nikakvu strategiju i sa takvim ponašanjem i odsustvom ideje samo ide na ruku vlasti. U politici sam dugo i svega sam se nagledao, nikada nisam video da je bojkot dao bilo kakav dobar rezultat“, rekao je Ilić u intervjuu agenciji Beta.

On je rekao da opozicija ne sme da dozvoli da vlast dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu i mogućnost da promeni Ustav, jer bi joj to omogućilo da potpiše priznanje Kosova kao nezavisne države.

„Ne znam da li kolege iz opozicije imaju svest o tome i da li shvataju da svi mi danas delimo istorijsku odgovornost i kao opozicija za to što može da nam se desi“, rekao je on.

Ilić je ocenio da medijska scena u Srbiji nikada nije bila gora a da je rešenje za to zabraniti svima koji su se ponašali neprofesionalno i koji su kršili etiku da i dalje rade taj posao.

„Nema pravljenja kompromisa više sa takvima. Narodni blok se zalaže da se da mogućnost struci da između sebe biraju i predlažu najbolje i najprofesionalnije novinare i da se ti izbori podrže. Omogućiti novinarima da rade svoj posao bez političkih pritisaka i budu kritičari vlasti i društvenih pojava, što im jeste uloga. To je prvi preduslov za vraćanje demokratije“, dodao je Ilić.

On je ocenio da je rešenje za pitanje Kosova i Metohije upisano u preambuli Ustava Srbije, ali da je najviši pravni akt nešto što predsednik Srbije i vlast Srpske napredne stranke „uporno krše“.

„Pitanje Kosova mora da se reši kako Ustav predviđa – poštenim referendumom. To je naročito važno danas kada se geopolitičke prilike u svetu menjaju polako, ali sigurno. Ishod tog referenduma mora da bude obavezujući za svaku vlast u Srbiji. Pitanje Kosova mora da se vrati u UN i mora da se poštuje Ustav i Rezolucija 1244“, rekao je on.

Ilić je rekao da je neophodno iskoreniti korupciju u redovima vlasti i procesuirati sve koji su poslove sklapali slobodnom pogodbom, odnosno bez tendera, nakon čega će po principu piramide pitanje korupcije biti rešeno i u celom društvu.

On se založio za uvođenje javnih konkrusa prilikom zapošljavanja, kako bi se izbeglo stranačko zapošljavanje a takođe je rekao da je neophodno da se prekine sa praksom da partije postavljaju sudije i tužioce, jer je sudstvo po Ustavu nezavisna grana vlasti.

Nosilac liste „Narodni blok“ je dodao da je veoma važno da se ukine praksa subvencionisanja stranih firmi koje od srpskih građana prave jeftinu radnu snagu, kao i da država obezbedi radnicima siguran posao i platu.

„A to je nemoguće ako imate neke navodne strane investitore koji uzmu subvencije a država ne proverava ni uslove na radu ni položaj radnika, i te strane firme imaju privilegovan položaj. A onda rade neko vreme, zatvore sve preko noći, otpuste zaposlene i nestanu. Jedino rešenje za taj problem je ulaganje u razvoj domaće privrede i jasne garancije države“, rekao je Ilić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare