Foto: iqair.com

Koncentracije suspendovanih čestica prašine od jutros višestruko prelaze dozvoljene granice u Valjevui, gde je, prema poslednjim merenjim objavljenim na sajtu "Air Visual, izmerena koncentracija od 379 PM2.5 čestica.

Ovi podaci pokazuju da je vazduh opasan po zdravlje, što je i predstavljeno ljubičastom bojom. U skladu sa tim, preporučuje se nošenje maske, zatvaranje prozora i izbegavanje fizičkih aktivnosti napolju.

Kako prenosi lokalni portal vamedia.info, zagađenje vazduha je izuzetno visoko bilo i tokom protekle noći, jučerašnjeg dana i protekle nedelje. Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha jutros u 7 časova ocenila je da je vazduh jako zagađen. Senzori Građanske mreže ocenjuju vazduh u centru grada, naselju Brđani, Gorić i Popare kao opasan po zdravlje.

U ovom trenutku zbog prekomernog aerozagađenja vazduh u Valjevu predstavlja: Zdravstveno upozorenje za postojanje vanrednih uslova. Verovatno je da će biti pogođeni svi stanovnici. Pripadnici osetljivih grupa treba da izbegavaju sve fizičke aktivnosti na otvorenom. Razmisliti o fizičkim aktivnostima u zatvorenom ili o ponovnom organizovanju u periodu kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha. Svako treba da izbegava dugotrajne ili teške napore na otvorenom i da razmisli o fizičkim aktivnostima u zatvorenom ili o ponovnom organizovanja u periodu kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare