Vatrena lopta
Vatrena lopta/youtube

Nedavno, pre dve nedelje, građane je iznenadila svetleća kolona na nebu. Objašnjeno je da su to sateliti. Međutim, nekoliko dana kasnije iznad Beograda pojavila se vatrena kugla, ali ovog puta stručnjaci za tu pojavu nemaju konkretno objašnjenje.

Dr Nataša Stanić, predavač u planetarijumu Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ u „Jutru“ na TV Prva nije mogla da objasni da li je reč o retkoj astronomskoj pojavi, loptastoj munji niti šta bi to moglo da bude.

„Nemamo detaljne posmatračke podatke o tome, postoje efekti koje naravno astronomi ne mogu da predvide i da nešto što je potpuno veštački stvoreno objasne naravno ne sa 100 odsto tačnosti“, rekla je dr Stanić.

Neobičan prizor na nebu koji se pojavio u večernjim satima 28. aprila zbunio je Beograđane. Neki građani su uspeli da snime ovu pojavu koja je ličila na užarenu loptu koji se kreće.

Prethodna nebeska pojava koja je zainteresovala građane bila je svetleća kolona na nebu. Objašnjenje je stiglo od kompanije Spejs Eks, vizionara Ilona Maska koja je saopštila da je lansirala 60 Starlink satelita koji su tada postali vidljivi zahvaljujući njihovom tadašnjem orbitalnom položaju, vedrom nebu i uglu pod kojim se nalaze u odnosu na Sunce. Kretali su se u liniji ili „vozu“ pa su zbog toga sa Zemlje bili vidljivi kao lanac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare