Vaspitači iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja započeli su u 12 sati protest na Trgu Nikole Pašića, kojim još jednom žele da skrenu pažnju na "mizerne" plate u ovoj oblasti.

Na Trgu Nikole Pašića okupilo se više stotina vaspitača koji su još jednom iskazali nezadovoljstvo postojećim uslovima rada.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
„Danas smo ovde da dignemo glas za sve nas, za egzistenciju, za decu, za sve ljude“, poručili su okupljeni.

Okupljeni nose transparente na kojim piše „Nismo nevidljivi“, „Vaspitačica mora biti zdrava“, „Nismo vas tako vaspitale“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Protest se organizuje pod sloganom „Uredimo uredbu – nije teško dati reč“, a vaspitači poručuju da će reći „ne“ mizernim platama, samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu.

„Rešili smo da potegnemo izmenu pitanje Uredbe kako bi naše predskolstvo bilo bolje. I ne samo za nas, nego za spremacice, veserke, pomoćne radnike i druge. Mi smo delatnost od javnog značaja, bez nas ne može da funkcioniše nijedna privreda niti lokalna samouprava. Svojim osnivačima poručujemo da ne mogu da očekuju da ćemo da ćutimo. Svima nam mora biti dobro“, poručila je okupljenima članica sindikata.

Na bini sa koje se obraćaju govornice postavljeni su plastični lavori, performans koji prestavlja svojevrsni pandan nastupu Konstrakte a koji ima za cilj da ukaže na položaj vaspitača.

Gordana Sindjelic, profesionalna spremacica kaže da od 6 sati ujutru ili čisti sneg ukoliko je zima ili odmah prelazi na čišćenje prašine do kraja smene.

„Mi spuštamo i teške krevetiće, njih ima i po 80, što je jako teško za jednu ženu. Mi smo odlazile i u kovid centre gde smo radili za 23.000 dinara. Pa to je nepristojno. Bez nas to ne može da funkcioniše, a sve nas je manje i manje. Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost“, kaže ova spremačica.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Danijela Vasiljević iz Čačka upitala je da li mozda slučajno sa njima danas i ministar Branko Ruzic.

„Bavim se finansijama u vrtićima, 70% administracije ima platu od 42 000 dinara. Tu smo za roditelje, tu za zaposlene. Neretko radimo posao za dvoje ili troje, a rokovi moraju da se ispoštuju. Najniža plata je 22 000 dinara, dozvolite da i mi iz vrtića dodjemo na posao i ne brinemo za svoju egzistenciju. Uredite Uredbu i recite i da“, kaže Vasiljević.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Okupljeni su došli iz Kraljeva, Sremska Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vlasotinca, Pančeva i drugih većih gradova širom Srbije.
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pre šest dana već je održan jedan protest gde je više stotina vaspitača tražilo formiranje Radne grupe koja će se baviti njihovim problemima. Okupljeni su poručili da su ostavljeni na milost i nemilost lokalnih samouprava, a pozvan je i ministar Branko Ružić da im se pridruži.

Nakon protesta okupljeni su formirali kolonu i uputili se ka Ministarstvu prosvete.

Za trenutak su zastali ispred Predsednistva i poručili Vučiću da oni imaju problem.

„Došli smo da Vam se javim i da kažemo da imamo problem. Vidimo se predsedniče“.

Foto: Danilo Savić/Nova.rs

Ispred Ministarstva prosvete vaspitači su rekli da je to njihova kuća.

„Ovo je naša kuća i znamo kome pripadamo. Vičite ura, jer smo hrabri, znamo šta hoćemo i šta zaslužujemo“, poručili su okupljeni.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
„Pokazali smo da ne znamo za strah i mi ćemo ići napred. Divno je biti domaćin danas. Mi smo humani, puno ljubavi ali nama je egzistencija dovedena u pitanje. Čim prodju izbori mi ćemo doći u još većem broju. Samo da im kažemo da ne odustajemo. Ne smemo odustati“, zaključili su.
Time je skup zvanično završen.

Bonus video: Šetnja do i ispred RTS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare