Foto:EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Ako rešite da se vakcinišete protiv gripa i tako poslušate sugestije Kriznog štaba, ta misija neće biti laka. Već smo napamet naučili da su stariji od 65 najrizičnija grupa, a baš oni najteže mogu da stignu do vakcine. Pozvali smo nekoliko beogradskih domova zdravlja - osim signala za zauzetu vezu ili beskonačne zvonjave na koju niko ne odgovara, čuli smo i "trenutno ne možete zakazati vakcinaciju, čekamo". Veoma važno pitanje koje je određivalo dalji tok razgovora bilo je i "koliko imate godina", pošto trenutno dostupna Torlakova vakcina nije odobrena baš za one najugroženije - za starije od 65 godina.

Ukoliko se upustite u anketiranje domova zdravlja u beogradskim opštinama, možete steći utisak da se oni nalaze u nekim različitim državama, a ne u istom gradu.

U Domu zdravlja Zemun čuli smo: „Stigla nam je Torlakova vakcina, ali je još ne dajemo, jer čekamo da se nešto administrativno sredi, da je ubace u sistem. Tu je i mi, evo, svako jutro čekamo da vidimo kada ćemo moći da počnemo da je dajemo“, ljubazno odgovaraju.

U domu zdravlja Novi Beograd čini se da nema nade za one koji žele da se vakcinišu protiv gripa.

„Nemamo vakcina. Čekamo i ne znamo ništa dalje od toga“, kažu nam u domu zdravlja najmnogoljudnije opštine u Beogradu.

U domu zdravlja Zvezdara, prvo što vas pitaju jeste – koliko imate godina.

„Ako spadate u grupu od 18 do 65 tih vakcina ima, može da zakaže kod svog odabranog lekara“, rekli su nam.

Beznadežno i u apotekama

Pozvali smo nekoliko lanaca privatnih apoteka u Beogradu i svuda smo dobili odgovor da ih još nisu nabavili. Očekuju ih tek u decembru, a najoptimističnija prognoza koju smo čuli jeste kraj novembra. Prošle sezone vakcina je koštala oko 900 dinara.

Ni u državnom lancu Apoteka Beograd vakcine protiv gripa još nisu stigle. I oni ih očekuju u decembru kada širenje virusa bude na vrhuncu.

Nestašica

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Beograd, za prestonicu je, prema sadašnjem planu nabavke, predviđeno oko 130.000 vakcina protiv gripa. Do sada je pristiglo 72.200 holanskih vakcina proizvođača Abbott Biologicals.

Interesovanje je veliko, pa je potrošeno 67.630 doza, odnosno 93,7 odsto.

Pristigla je  i 21.000 domaćih vakcina iz Instituta Torlak, ali one nisu namenjene onim najstarijima. Inostrane vakcine nisu predviđene za uzrast ispod tri godine, a domaće ne mogu da prime mlađi od 18 godina.

Vakcinacija je zvanično počela 1. oktobra, a problem je izgleda neočekivano veliko interesovanje i strah od toga da će se sudariti korona i sezonski grip.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, ove godine na nivou cele Srbije planirana je nabavka više od 500.000 vakcina – 200.000 od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

Kako je napomenuto na samom početku vakcinacije, ukoliko interesovanje bude veće od planiranih količina, moguća je dodatna nabavka. Još uvek nema zvaničnih informacija o tome kada bi mogla da stigne nova količina vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare