Foto: N1

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) upozoravaju da velikom broju građana pristižu "zahtevi za naplatu neustavne članarine Privrednoj komori", iako je, kako navode, Ustavom Republike Srbije zajemčeno da se članom 55. Ustava Republike Srbije jemči svakom "pravo da ostane izvan svakog udruženja".

„Naplata članarine po postojećem modelu je ne samo neustavna, već i izrazito nepravična, pa je neophodna njena hitna revizija. Visina članarina se obračunava prema finansijskom izveštaju i, pored ostalog, poslovnom prihodu iz 2018. godine. Imajući u vidu da su mnogobrojni privredni subjekti pogođeni merama donetim u 2020. godini kojima je ograničavano njihovo poslovanje, radi zaštite od Kovida-19, pa je samim tim njihov ostvareni prihod znatno manji, apsolutno je neispravno obračun vršiti prema poslovanju od pre dve godine“, navodi se u saopštenju UZUZ-a.

Pročitajte još:

Iz ovog Udruženja upozoravaju da će pojedinim privrednim subjektima članarina Privrednoj komori biti naplaćena i preko 2 miliona dinara godišnje.

„Takođe, posebno ističemo da je Ustavni sud odluku o neustavnosti odluke o članarinama doneo bez javne rasprave, iako je predlog za ocenu ustavnosti podnelo 47 narodnih poslanika, čime je takođe prekršen Ustav Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti napominje i da je „svojevremeno nakon pobune privrednika 2016. godine, tadašnji ministar privrede Goran Knežević obećao da će članarina biti obavezna samo prve godine“.

Dodaju i da su privrednici pokrenuli peticiju za reviziju obavezne članarine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)