Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

U Srbiji je od petka u 18.00 potvrđen ukupno 35 slučajeva zaraze koronavirusom. U laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba.

 

18.45 – Zlatibor Lončar: Zatvorićemo granicu sa Rumunijom.

18.38 – Mijomir Pelemiš: Ne možemo da zaustavimo virus, ali možemo da usporimo njegovo širenje. To je cilj ovih mera.

18.35 – Zlatibor Lončar: Svaki dan koji je pod kontrolom je veliki kao soliter. Moraće da prođe vreme da bi neko shvatio o čemu pričamo. Svaki dan funkcionisanja pod ovakvim uslovima je ogromna dobit.

18.33 – Mijomir Pelemiš: Deca i mladi se mogu inficirati, ali se ne razboljevaju i nisu prenosioci zaraze.

18.30 – Darija Kisić Tepavčević: Epidemija je apsolutno pod kontrolom.

18.20 – Zlatibor Lončar: Većina zemalja u EU i delom zemlje iz regiona, imaju godinama otvorene konkurse za lekare i za sestre, na koje se godinama ne javlja niko. Da li ste čuli da u Srbiji imamo konkurse na koje se mesecima nije popunilo mesto?

18.18 – Zlatibor Lončar: Škola „Ruđer Bošković“ ne obustavlja nastavu. Potvrđujem, stojim iza toga, imam informaciju od pre 10 minuta.

18.09 – U Srbiji su potvrđena nova četiri slučaja zaraze koronavirusa, ukupno 35.

17.57 – U Prištini su danas identuifikovana prva dva slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, piše prištinska Koha. Vitia je rekao da je testirano 15 osoba, među kojima su dva slučaja bila pozitivna i oboleli se nalaze na Klinici za zarazne bolesti.

17.40 – Potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo dete iz zagrebačkog vrtića, saopštila je u petak popodne Služba za informisanje Grada Zagreba. Zbog toga je odlučeno da se zatvori na 14 dana objekat u kojem je vrtić, a 119 dece i šesnaestoro zaposlenih moraće to vreme da provedu u samoizolaciji, prenosi Hina.

17.30 –  Hrvatska vazduhoplovna kompanija Kroacija erlajnz obustavila je letove sa aerodroma u Splitu, Dubrovniku i Rijeci ka Frankfurtu i iz Splita ka Minhenu.

17.00 –  Nastava u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama ne smatra se javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru, ako je organizovana u skladu sa preporukom koju je dalo Ministarstvo prosvete.

16.45 –  Osnovna škola „Mihailo Petrović Alas“ u Beogradu i Ekonomska škola u Čačku će od ponedeljka nastaviti s radom nakon što su jutros prekinule nastavu zbog sumnje da postoji opasnost širenja koronavirusa

16.30 –  Predstavnici hotelijersko-ugostiteljske privrede Srbije rekli su prilikom sastanka sa premijerkom Brnabić da je tokom prvog kvartala i polovine drugog kvartala 2020. godine otkazano 7.132 više od 35.000 noćenja

16.25 –  Broj zaraženih u Hrvatskoj porastao na 32. Novootkriveni zaraženi pripadnik hrvatske vojske.

16.20 –  Srpska pravoslavna crkva (SPC) objavila je na svom sajtu molitvu rumunskog patrijarha Danila namenjenu borbi protiv koronavirusa.

16.10  – Privredna komora Srbije apeluje na proizvođače i trgovce da u uslovima poslovanja pogođenog pandemijom koronavirusom ne podižu cene proizvoda i ne izlažu potrošače dodatnim troškovima.

16.02 –  Broj obolelih od korona virusa u Rusiji porastao je sa 34 na 45 poslednja 24 časa.

15.50Vlada Crne Gore je odlučila da na najmanje 15 dana zabrani  javna okupljanja, zatvori škole i uplovljavanje kruzera i jahti, kao i posete bolesnicima, mada u toj zemlji nije još uvek zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

15.45 – U Severnoj Makedoniji registrovana su četiri nova slučaja zaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 13.

15.36 – U Republici Srpskoj potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj obolelih povećao na deset.

15.20 – Fakultet pedagoških nauka u Jagodini zamolio je studente da sutra na dodelu diploma ne dovode roditelje i prijatelje, kako bi mogi da svečanost organizuju u skladu sa odlukom Vlade o maksimalno dozvoljenom broju osoba u zatvorenom prostoru zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

15.10 – Škola čiji je suvlasnik ministar prosvete Mladen Šarčević obavlja nastavu online zbog koronavirusa, a istovremeno ministar najavio da će kazniti škole koje obustavljaju nastavu.

15.12 – Predsednik Brazila Žair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus, javljaju lokalni mediji.

14.57-  Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo izjavio je da po prvi put nema novih slučajeva koronavirusa u dve sedmice pošto je deset gradova na severu zemlje proglašeno „crvenom zonom“, prenosi FoNet.

14.51- U Sloveniji do 14h zabeležen 141 slučaj zaraze koronavirusom, za 45 više nego juče. Na teritoriji Slovenije najviše zaraženih je sa područja Ljubljane, a ukupno je testirano 4346 ljudi

14.47- Vlada Španije tokom dana će proglasiti vanredno stanje zbog koronavirusa

14.46- Univerzitet u Beogradu održavaće sednice samo elektronskim putem

14.40- Podsećamo, utakmice Superlige Srbije igraće se bez publike

14.37- U Iranu proglašena potpuna zabrana kretanja zbog koronavirusa

Foto:REUTERS/Dado Ruvic

14.27- Slovenija zatvara vrtiće, škole i fakultete, od juče 25 novozaraženih, ukupan broj zaraženih popeo se na 82

14.07-  Proizvođači brašna, ulja, šećera, mineralnih voda i drugih osnovnih životnih namirnica raspolažu dovoljnim količinama sirovina i svih proizvoda tako da tržištu svakodnevno mogu da isporuče tražene količine, rečeno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Siniše Malog, ministra finansija sa predstavnicima kompanija ovoga sektora.

13.54- Detaljnije informacije posle konferencije za novinare premijerke Ane Brnabić i članova stručnog tima za praćenje situacije sa koronavirusom možete da pročitate u našoj vesti.

13.50- SBB otključava kanale zbog situacije sa koronavirusom.

13.46- Severna Makedonija zabranila ulazak u zemlju strancima koji dolaze iz rizičnih zemalja, naredila zatvaranje sportskih i kulturnih objekata.

13.43- Ministarstvo zdravlja Republike Srpske potvrdilo je da su još dve osobe obolele od koronavirusa, broj zaraženih u BiH popeo se na 13.

12.57- Ministarstvo zdravlja Srbije uvelo je dodatne telefone epidemioloških službi za informacije o koronavirusu.

12.55- Dr Pelemiš: Ovog trenutka u Srbiji ima sasvim dovoljno testova, nije stvar da li lekari odbijaju pacijente, nego je stvar indikacija. Indikacije određuju lekari, ako bi svako određivao indikacije, trebalo bi nam 7 miliona testova.

12.52- Dr Kon: Rekli smo da će situacija sa koronavirusom da traje 6-8 nedelja, ulazimo u 2. nedelju. Prvu smo završili bez ijedne žrtve, svaka situacija bez žrtava je dobar rezultat. Voleo bih da nemamo nijednu žrtvu, što nije nemoguće ako budemo solidarni, sarađivali i pravovremeno lečili. Možda možemo da prođemo bez žrtava, nije verovatno, ali nije nemoguće.

12.42-  Dr Branimir Nestorović, pulmolog: Do sada nijedno dete mlađe od 10 godina nije umrlo, kod mladih do 19 godina smrtnost praktično ne postoji. Epidemija u Kini je praktično završena, sada se epidemija u Evropi ponaša na isti način.

12.40- Dr Mijomir Pelemiš, infektolog:  Mnogo veće zemlje, poput Velike Britanije i Nemačke, nisu zatvorile škole. U narednim danima, kada za to dođe vreme, spremni smo i na drugačije mere u odnosu na ove koje su danas na snazi, ali trenutno nema razloga za zatvaranje škola.

12.26- Dr Kon: Prevremenim zatvaranjem školskih kolektiva ne dobijamo ništa. Razumem zabrinutost roditelja, ispred struke obećavam da, ukoliko bude pokazatelja da je odluka o zatvaranju škola potrebna, mi ćemo je doneti.

12.24- Dr Predrag Kon: Mi nemamo prisustvo infekcija u školskim kolektivima, to znači da nema ni prenošenja. Svi podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine govore o tome da deca praktično ne obolevaju

12.21- Brnabić posle sastanka sa epidemiolozima: Stav struke je da nema nikakvog stručnog opravdanja ili osnove da u ovom trenutku zatvaramo škole, vrtiće i fakultete. „Struka smatra da je to u ovom trenutku kontraproduktivno“, izjavila je premijerka.

12.16- Predsednica Vlade Ana Brnabić: Odlučili smo da zabranimo prisustvo publike na fudbalskim utakmicama.

12.09- Advokatska komora Srbije predložila je, radi sprečavanja širenja koronavirusa, da se suđenja održavaju samo za hitne predmete ili povrede ljudskih prava

11.55- Austrija od ponoći zatvara 47 manjih graničnih prelaza prema Italiji, cilj sprečavanje širenja koronavirusa.

11.48- Hrvatska od ponedeljka zatvara obdaništa, obustavlja nastavu u školama i na fakultetima na dve nedelje, izjavio je premijer Andrej Plenković.

11.35- U Čačku je otkazana nastava i u Ekonomskoj školi, javio je Tanjug, a jutros je otkazana nastava i u čačanskoj gimnaziji zbog toga što je nekoliko učenika bilo na rođendanu gde se zatekla i osoba iz inostranstva.

11.25- Epidemiolog Radovanović: Sigurno je da ima mnogo više zaraženih, građani da izbegavaju kontakt

11.21- Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i Hrvatskoj isti-31

11.19- UEFA je otkazala utakmice Lige šampiona i Lige Evrope zakazane za sledeću nedelju

11.15- Grad Novi Sad pokrenuo kol-centar za informacije o koronavirusu, broj telefona biće objavljen u toku dana, prenosi Tanjug.

11.12- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel umesto susreta održaće video-sastanak.

11.10- Osnovna škola Mihailo Petrović Alas na Dorćolu u Beogradu od jutros je zatvorena. Sinoć su zabrinuti roditelji spekulisali na društvenim mrežama da je instruktor plesa koji iznajmljuje salu u toj školi zaražen koronavirusom. Nova.rs još uvek nije dobila zvaničnu informaciju od Ministarstva.

11.05- Češka i Bugarska proglasile su vanredno stanje. U Bugarskoj je parlament odlučio da vanredno stanje potraje do 13. aprila, a Češka je ograničila radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržnih centara, i zabranila održavanje sportskih i kulturnih manifestacija.

11.03-  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević naložio je danas striktnu zabranu poseta svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, kao jednu od mera zaštite protiv širenja korona virusa.

10.46- U Banjaluci roditeljima preporučeno da ne vode decu u obdaništa, ograničeno radno vreme prodavnicama i ugostiteljskim objektima.

10.44- Filozofski fakultet u Beogradu doneo je odluku o reorganizaciji nastave, sva predavanja, vežbe, konsultacije i druge grupne aktivnosti do daljnjeg će se realizovati „na daljinu“, putem elektronskih medija

10.36- Portugal je proglasio „stanje uzbune“, zatvaraju se škole i univerziteti

10.32-  Er Srbija je jutros, na osnovu izmenjene odluke Vlade Srbije, ponovo uspostavila aviosaobaćaj za Cirih, koji je bio obustavljen u utorak, potvrđeno je Tanjugu u nacionalnoj aviokompaniji.

10.29-  Kosovo privremeno suspendovalo sve avionske letove i drumske dolaske iz Nemačke, Francuske, Švajcarske i Italije, prenosi Fonet.

10.16- U Berlinu od iduće nedelje zatvorene škole i vrtići.

10.12- Čelnici Premijer lige odlučuju na vanrednom sastanku o tome da li će se nastaviti sezona, od jutros otkazane konferencije za novinare Jirgena Klopa i Frenka Lamparda.

10.07- Egipat je prijavio prvu žrtvu koronavirusa na svojoj teritoriji, 60-godišnju ženu iz grada Mansure.

10.04- Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila  da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće.

10.02- Umesto očekivanih velikih jutarnjih gužvi kada građani Beograda kreću na posao, ovo jutro su nas dočekale gotovo prazne ulice.

9.58- Čuvajte se sajtova koji koriste strah od koronavirusa da dođu do ličnih podataka, savetuju u Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika.

9.56- Direktor čačanske gimnazije zbog rizika od  koronavirusa preventivno raspustio jutarnju smenu.

9.51- Redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku izvinila se zato što je objavila netačnu vest da je u Srbiji zabeležen prvi slučaj smrti od koronavirusa.

9.49- Podsećamo – Ne nasedajte na lažne lekove za koronavirus.

9.34-  Streljački savez Srbije je, u skladu sa odlukama Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije, odložio ili otkazao takmičenja planirana za mart, objavljeno je na sajtu Saveza.

9.25- Škola na Dorćolu zatvorena zbog straha od koronavirusa.

9.24- Otkazani i odloženi nastupi na Beogradskom festivalu igre.

9.16-  Na Кlinici za infektivne bolesti КC Niš, trenutno se leči četvoro pacijenata, kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19. Jedan pacijent ima umerene simptome i u stabilnom je stanju, ostali za sada ne pokazuju simptome, objavljeno je na sajtu KC Niš.

9.04- U Hrvatskoj četiri nova slučaja zaraze, ukupno 31, u toku konferencija za novinare štaba Civilne zaštite u Zagrebu

8.49-  Sredstva za dezinfekciju i oko 15.000 maski danas stižu u državne apoteke koje posluju u sastavu Apoteke „Beograd“, javlja Tanjug.

8:39- Turska je zabeležila drugi slučaj oboljevanja od koronavirusa.

8:36- Kanadski premijer Džastin Trudo u samoizolaciji, supruga Sofi pozitivna na koronavirus.

8:29- U Hrvatskoj ukupno 27 slučajeva zaraze koronavirusom, dvoje novozaraženih doputovalo iz Italije i hospitalizovano u Puli.

8:23 – U kontinentalnom delu Kine u četvrtak je zabeleženo osam novih slučaja korona virusa, dok je dan ranije taj broj bio 15, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija. Ukupan broj zaraženih u toj zemlji je 80.813, dok je broj žrtava dostigao 3.176 do četvrtka uveče, što je sedam više od prethodnog dana, prenosi Rojters.

8.15- U Srbiji registrovano 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 31 potvrđen slučaj.

8.03- Prvi slučajevi koronavirusa prijavljeni u Gani i Gabonu

7.56- U kineskoj provinciji Hubei, gde se nalazi grad Vuhan, od juče prijavljeno samo 5 novih slučajeva zaraze.

7.54- Ministar unutrašnjih poslova Australije Piter Daton potvrdio da je zaražen koronavirusom.

7.33- Vlada Bugarske traži proglašenje vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa. Broj obolelih u toj zemlji u četvrtak je naglo porastao sa sedam na 23 a jedna osoba je preminula, prenosi Tanjug.

Svih jučerašnjih informacija o dešavanjima u vezi pandemije koronavirusa možete se podsetiti  OVDE.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram