Ekoloski protest blokada Srbija
Foto:Filip Krainčanić/Nemanja Jovanović/Nenad Mihajlović/Ljubica Sokić/Nova.rs

Blokade u znak protesta protiv Rio Tinta u Srbiji održane su danas od 13 do 16 časova na više lokacija - od Novog Sada do Požege. Najznačajnije vesti mogli ste da pratite na portalu Nova.rs.

Izveštavaju: Bojana Milovanović, Ljubica Sokić, Slavica Panić, Ana Lalić, Danilo Savić

Šta znamo do sada?

-Protesti do potpune zabrane Rio Tinta u Srbiji nastavljaju se i ove subote i to na ovim lokacijama: Vrbas i Kula – skup ispred Vitala; Beograd – kod Sava centra; Topola – Pešački prelaz kod magistrale; Loznica – Izlaz kod Šepačkog puta na zaobilazni put; Šabac – kod šabačkog mosta; Čačak – kod Preljine, Požega – Kosjerić kod Pjeska; Novi Sad – Parking kod Mega Rode (Blokada autoputa);

-Blokade puteva su ove nedelje već bile održane – u ponedeljak je Srbija stala na tri sata na nekoliko lokacija od Novog Sada do Požege;

-I danas, kao i prethodnih dana, čuli smo nove kontradiktorne izjave o sudbini Rio Tinta u Srbiji. Ovoga puta, premijerka Brnabić je rekla da je Vlada blizu odluke da se zabrani iskopavanje litijuma, ali da je, navodno, predsednik protiv toga…

16:00 Završene blokade

Upravo su završeni protesti u Pesku između Požege i Kosjerića.

Tri sata je trajala blokada magistralnog puta u kojoj je učestvovalo oko stotinu građana. Najveći broj među okupljena činili su meštani Dobrinje, gde su najavljena geološka istraživanja rude litijuma.

Najavljenim istraživanjima obuhvaćeno je deset požeških i dva sela Kosjerića. Blokade je i ovog puta podržala Inicijativa za Požegu. Kako je za Nova.rs rekao Nikola Maslać ispred ovog udruženja građana, oni su od početka stali na stranu ekoloških udruženja koja se bore protiv Rio Tinta i rudnika, kako bi zaštitili zemlju Srbije.

15:40 Protest u Pesku i dalje traje

Uprkos teškim vremenskim uslovima, protest u Pesku i dalje traje.

protest Pesak kod Kosjerića Foto:privatna arhiva

15:00 Završena blokada u Preljini

Nakon dvočasovne blokade Ibarske magistrale u Preljinu završen je protest u toj varošici. Učestvovalo je više od 100 žitelja Čačka, Gornjeg Milanovca i okolnih mesta. Uz poruku Rio Tinto marš iz Srbije i narodno kolo protestanti su se razišli. Dogodila su se dva incidenta, ali policija nije intervenisala. Formirane su nepregledne kolone vozila iz pravca Čačka, Kraljeva i Beograda.

14:55 Mihajlović: Žele da zaustave razvoj Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da „deo političara i lažnih ekologa“ želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer „znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost“.

Ona je povodom današnjih blokada saobraćaja na poziv ekoloških organizacija ocenila da su „pojedinci zarad ostvarivanja političkih ambicija i ciljeva, spremni da svoj interes stave iznad interesa čitavog društva“.

14:45 Stupljanin: „Dokle god su meštani u ovoj borbi – uz njih smo“

„Šaljem pozdrave svojih kolega, koji nisu mogli da budu ovde ali podržavaju borbu. Dokle god su meštani u ovoj borbi ja sam uz njih celim srcem“, kaže glumica Jelena Stupljanin.

Ova energija., nadam se, znači kraj Rio Tinta.

Jelena Stupljanin za Nova.rs sa blokade u Loznici

„Ali, kao što meštani kažu, dok se sve ne razreši ja i moje kolege smo uz njih“, rekla je Stupljanin za Nova.rs.

14:40 Ćuta Brnabićki: „Ana, još malo ti treba“

„Ana, još malo ti treba. Znaš šta ti je činiti, poslušaj šefa. Jedino što može da učini je da Vlada raskine sve obaveze prema Rio Tintu. Neka podvuku crtu, da vidimo ko tu šta dođe i ko se s kim dogovarao u naše ime. I da vidimo koliko smo dužni – ako smo išta dužni“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

14:35 U Pesku protesti do 16 časova

U Pesku, na raskrsnici puteva ka Požegi, Valjevu i Kosjeriću, kao i prošle subote, blokada puta trajaće tri sata, sve do 16 časova. Okupljeno je blizu stotinu građana koji na ovaj način izražavaju protivljenje Rio Tinti i, kako kažu, brane svoju zemlju. Protest prolezi bez incidenata, a okupljeni građani, i danas propuštaju hitne službe i vozila u kojima se nalaze mala deca.

Blokada ekološki protest Pesak Foto:Slavica Panić/Nova.rs

14: 20 Incident u Preljini

U Preljini je došlo do manjeg incidenta kada je jedan momak pokušao da probije blokadu na alternativnom putu u toj varošici. Njega su demonstranti zaustavili i onemogućili mu prolazak.

„Pregazio mi je nogu“, tvrdi muškarac koji je učesnik protesta. Policija, iako je sve posmatrala, nije intervenisala. Nakon rasprave situacija se smirila i mladić je odustao od probijanja blokade.

14:12 Završen protest i u Užicu, napadnuta novinarka Nova.rs

U Užicu završeni protesti. Posle sat blokade magistralnog puta ka Zlatiboru i Beogradu, kod Ložioničkog mosta u Užicu, demonstranti su se razišli i saobraćaj je ponovo uspostavljen. Protest je obeležio incident u kome je žena izašla iz jednog vozila iz kolone i udarila po ruci novinarku Nove, koja je u tom trenutku držeći telefon u ruci, pravila video zapis izveštavajući sa protesta.

14:05 Završena blokada auto-puta u Beogradu

Suzana Lazarević, koja se predstavila kao inženjer iz Kolubare, pozvala je na kraj blokade nakon sat vremena.

„Poslali smo poruku i upozorenje. Nije potrebno da dalje maltretirani ove ljude u kolonama vozila. Radikalizovaćemo proteste“, poručila je Lazarević. Kako javlja reporterka Nova.rs, saobraćaj je normalizovan u obe trake.

14:00 Gotov protest u Loznici

Protest u Loznici je završen uz aplauz, a najavljeno je novo okupljanje za iduću subotu.

13: 55 Sledeće subote protest na jednom mestu – ali radikalizovan

Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Miran Pogačar sa blokiranog autoputa u tom gradu poručuje za N1 da se planira da sledeće nedelje bude organizovan protest na jednom mestu u Srbiji i da će on biti radikalizovan.

Ekoloski protest blokada Loznica
Ekološki protest blokada u Loznici Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

13:45 Srbija Rio Tintu servirana na švedskom stolu

Vlast je Srbiju ‘servirala’ Rio Tintu’ i drugim rudarskim kompanijama kao na švedskom stolu, izjavila je danas za Nova.rs Ljiljana Bralović iz udruženja Suvoborska greda. Međutim, kako je istakla, građani će odbraniti svoju zemlju, vodu i celokupnu prirodu. “ Odbranićemo naša prirodna bogatstva i od stranih, i od domaćih okupatora. Nećemo nikome biti na izvol’te, jer smo ponosan narod još od Nemanjića. Mi smo deca Svetog Save i na ovaj najradosniji hrišćanski praznik poručujemo da naša zemlja nije na prodaju.“, kaže Bralović. Ona je za naš portal pročitala i pismo podrške od braće preko Drine. To su im poslali, naglašava, saborci od Mostara do Banjaluke.

Detaljnije čitajte u posebnoj vesti.

Ekoloski protest blokada auto puta Sava Centar
Ekološki protest blokada kod Sava Centra Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

13:35 Biljana Stojković: Da oteramo vlast

„Ovo su zahtevi važno za celu Srbiju. Treba da se dobro razmisli o eksploataciji ruda i uticaju da li to podrazumeva uništavanje čitave zemlje i proterivanje stanovništva sa njihove zemlje. O tim aspektima se nije ni razmišljalo, mi sada moramo da nateramo ovu vlast da ode da bi došla neka druga koja će o tome da razmišlja“, kaže za Nova.rs Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, koja je takođe na blokadi kod Sava centra.

Ekološki protest blokada u Loznici Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

13.35 – Blokada i u Topoli

Građani u Topoli blokirali su magistralni put ka Mladenovcu i njih 15-ak stalno prelazi pešački prelaz u krug. Iako ih je malo, kažu da će tu ostati dva-tri sata. Prisutni su i predstavnici Stranke slobode i pravce i dve grupe građana u Topoli, piše N1.

13:30 Blokada i u Užicu, propušteni autobusi sa decom

Nekoliko desetina okupljenih građana u Užicu blokiralo je magistralni put ka Beogradu i Zlatiboru, kod Ložioničkog mosta u ovom gradu. Sa obe strane trube nezadovoljni vozači ali Užičani ne odustaju. Uniformisanih policijskih snaga nema ali su i ovog puta prisutni policijski službenici u civilu koji nadgledaju dešavanja i fotografišu skup.

Ekoloski protest blokada Uzice
Ekološki protest blokada Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ipak, dva autobusa novosadskih registarskih oznaka, koja prevoze decu, demonstranti u Užicu su propustili, kako bi nastavili put ka Zlatiboru. Okupljeni Užičani su jednoglasno odlučili da propuste autobuse, što su deca iz autobusa pozdravila mahanjem i osmesima. Jedno vozilo je krenulo za autobusima, takođe novosadskih registarskih oznaka, i prošlo kroz okupljene, ne reagujući na negodovanje građana

13:25 Dr Panić: Tražimo moratorijum

„Tražimo moratorijum na iskopavanja zlata, litijuma i Bora. Ne verujemo Vučiću i Birnabić. Ovo je borba za budućnost. Dolaziću na proteste sve dok bude povoda“, kazao je Panić za Nova.rs, koji se nalazi na beogradskog blokadi auto-puta.

UŽIVO: Direktan prenos iz Loznice

13: 12 Preljina: Blokirana Ibarska magistrala
Oko sto građana blokirali su Ibarsku magistralu u Preljini. Oni danas, osim što se bore protiv rudarenja u Srbiji pružaju podršku nepravedno zatočenom Novaku Đokoviću koji treba da nastupi  na prvom gren slem turniru u Australiji.
13:10 Užice: Počelo okupljanje

13:06 Blokiran auto-put kod Sava centra u Beogradu

Ekološki protest blokada kod Sava Centra Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani su blokirali i auto-put u Beogradu kod Sava centra. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

Građani uzvikuju „Rio Tinto, Marš iz Srbije“ i „Vučiću, marš iz Srbije“.

13:05 Preljina: Počelo okupljanje

U Preljini kod Čačka počelo je okupljanje građana koji se protive otvaranju rudnika od strane Rio Tinta i rudarenja u Srbiji. Prisutan je veliki broj pripadnika policijskih snaga. „Danas su u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Videćemo kako će se odvijati situacija“, kažu organizatori.

13:00 UŽIVO: Blokada u Požegi

12:58 Loznica: SEOS, Ekološki ustana, Ne damo Jadar…

U Loznici se skupilo više desetina građana, koji su tačno u 13h blokirali lokalni put. Tu su meštani Gornjih Nedeljica, kao i vođe protesta Zlatko Kokanović, Ćuta. Tu je i glumica Jelena Stupljanin. Kako javlja reporter Nova.rs, došlo je odmah i do manjeg incidenta, kada se jedan vozač zaeteo kolima na ljude u blokadi.

Loznica 08. januar 2022. Ekoloski protest ekoloski ustanak blokada Srbije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Loznica 08. januar 2022. Ekoloski protest ekoloski ustanak blokada Srbije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

12:55 Blokiran auto-put u Novom Sadu

12:50 Novosađani se već skupili

U Novom Sadu za danas je planirana „istorijska“ blokada auto-puta. Demonstranti su se, uprkos lošem vremenu, već skupili na parkingu u industrijskoj zoni, odakle će krenuti blokada auto-puta E-75.

BONUS VIDEO: Kako su građani 3. januara blokirali Gazelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare