Ana Brnabic i Bratislav Jugovic
Ana Brnabić i Bratislav Jugović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Vlada blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom "Rio Tinto" koja je istraživala zalihe litijuma u oblasti Jadra radi izgradnje rudnika. S druge strane, njen partijski kolega i poslanik iz redova SNS Bratislav Jugović smatra da bi ovakvu odluku morala da donese Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Ana Brnabić je, govoreći na televiziji Pink, rekla da je „zaista na ivici toga“ da Vlada prihvati sve ispostavljene zahteve i poništi ugovore sa „Rio Tintom“ i Velikom Britanijom.

„Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao, sve što smo radili, radili smo transparentno. Slušamo naš narod“, rekla je predsednica Vlade.

Dodala je da samo „treba da vidimo koliki je ceh“ i koliko treba platiti prekide sporazuma.

Pročitajte još...

S druge strane, Bratislav Jugović, poslanik Srpske napredne stranke, rekao je za naš portal da Vlada Republike Srbije, na čelu sa Anom Brnabić, u vezi sa Rio Tintom treba da postupa potpuno neutralno.

„Kad ovo kažem, mislim da ne treba da preduzimaju nikakvu radnju, pa ni da raskidaju sporazume koje je potpisala Vlada bivšeg režima. Posledice prouzrokovane raskidanjem sporazume na inicijativu Vlade je finta koja ide u korist Rio Tinta. To bi značilo da smo kao država u obavezi da obeštetimo Rio Tinto“, smatra on.

Jugović kaže da je, zbog toga, neophodno da se odlučuje u Skupštini Srbije.

„Neophodno je izglasati Zakona o zabrani iskopavanja litijuma. U tom slučaju Srbija nema nikakvu obavezu da obeštetiti bilo koju kompaniju, pa ni Rio Tinto. Dakle, rešenje nam ne može ponuditi Vlada Republike Srbije, već nam rešenje jedino može omogućiti najvažnija institucija, a to je Skupština Republike Srbije“, poručuje Jugović.

BONUS VIDEO: Pogledajte reklamu o Rio Tintu koju je RTS odbio da emituje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare