Foto: Nova.rs, E-Stock/Milos Rafailovic

Voda, vazduh i zemlja - za to će se Srbija boriti ovog septembra. Čini se da narasta ekološka svest, a sa njom i bunt zbog zagađenja životne sredine koje nas truje. O tome da će ove jeseni ekologija biti u modi i da nas čeka vreo septembar svedoče brojni protesti koji su najavljeni u Beogradu i Srbiji - ovoga puta povod za izlazak na ulicu su odbrana prva na to da dišemo, pijemo, prava na život.

Jedan za drugim nižu se protesti, a prvi je zakazan za 3. septembar.

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda u opštini Rekovac, Grupa građana ‘’Neko brine za Levač’’ najavila je za 3. septembar protest pod sloganom „Odbranimo Rekovac“, na kome će. između ostalih, govoriti eko aktivisti iz Loznice, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta ‘’Odbranimo reke Stare planine’’. Organizatori skupa, navode da je istraživanje litijuma na teritoriji Levča odobreno još 2017. godine, ali da su građani za to saznali tek u aprilu ove, te da su se odmah organizovali i alarmirali javnost kako bi sprečili dalja istraživanja.

Prema saznanjima organizatora protestnog skupa, istraživanja u Levču već su rađena na dve lokacije tokom 2020. godine, a novi istražni period od tri godine na površini od skoro 100 kvadratnih kilometara plodne pomoravske zemlje započet je u aprilu ove godine. Navode i da je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije rešenjem od 1. marta 2021. godine odobrilo firmi “Jadar Lithium“ d.o.o. iz Beograda geološka istraživanja na području sela Ursule u opštini Rekovac. Lokalna samouprava nije o tome obavestila stanovnike opštine, kao ni o prethodnim istraživanjima koja su prošle godine obavljena u levačkim selima Maleševo i Donja Sibnica.

Zbog zabrinutosti da će opština Rekovac doživeti sudbinu Jadra, Grupa građana ‘’Neko brine za Levač“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana.

Foto: Promo

Na teritoriji opštine Rekovac, za litijumom je prošle godine tragala australijska kompanija ‘’Jadar risorsiz“, a u istražnim bušenjima otkriven je sastav litijuma i bora veoma sličan onom iz okoline Loznice.

Lokalni ekološki aktivisti, odmah su podigli glas protiv istraživanja na njihovoj zemlji i započeli kampanju za informisanje stanovništva o svim rizicima koje nose istraživanja i potencijalno otvaranje rudnika. Navode da je reč o izuzetno plodnoj zemlji na kojoj su povrtarstvo, vinogradarstvo i stočarstvo najvažnije privredne grane.

Na skupu koji će biti održan u petak 3. septembra u opštini Rekovac, govoriće dekan Šumarskog fakulteta prof.dr Ratko Ristić, agroekonomista prof.dr Miladin Ševarlić, geolog dr Miomir Komatina, eko aktivisti iz Loznice i Jagodine, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

„Eko straža“

Dan kasnije, zahuhva se i u Beogradu, gde Eko straža organizuje „Protest za bezopasan vazduh“. Okupljanje je zakazano za 4. septembar u 18 sati na trgu Slavija.

„Vinča gori, a sprema se nova sezona zagađenja. Poslednji je momenat da se ponovo izađe na ulicu, jer znamo kakva nas jesen i zima čekaju. Vidimo se, nema izgovora“, navode iz Eko straže.

„Ekološki ustanak“

Bunt se nastavlja velikim „Ekološkim ustankom“. Protest „Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“, biće organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje će biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca, a poziv upućuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko „Ekološkog ustanka“.

Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvi „Ekološki ustanak“ održan je 10. aprila u Beogradu i tada je u odbranu vode, vazduha i zemlje stalo više od 10.000 grašana i aktivista iz svih krajeva Srbije.

„Dok se Srbija davi u sopstvenim fekalijama i nestaje u otrovu svetskih rudarskih kompanija, narod u Gornjim Nedeljicama sprema se za odbranu svojih njiva i ognjišta. Pred nama je najveći neprijatelj ikada! Njegovo ime je Rio Tinto. Ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku. Ovo je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. Mi jednostavno više nemamo prava da ćutimo. MI više nemamo vremena. Ovo je poslednja prilika da sačuvamo ono što nam je jedino preostalo. To su naše reke, naše šume, naša zemlja i ljud“, rekao je za Nova.rs jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Kako je najavljeno, Ekološki „ustanak za opstanak“ počinje svoj put u Nedeljicama, jer RIO TINTO je paradigma svega što nam se u ovom okupiranom društvu dešava, a potom će nastaviti sa skopovima širom Srbije da bi sve kulminiralo u Beogradu, 11-tog septembra na Andrićevom vencu, tamo gde se sve odluke, pa i one o životu i smrti, donose.

„U odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika! Narod protiv RIO TINTA jer smo i protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksične vlasti, mafije, nejednakosti…. građani će sami nastaviti niz“, navode ekološki aktivisti.

Oni upućuju i pozov svim ekološkim i stručnim organizacijama i hrabrim pojedincima, koji brane svoje ugrožene krajeve širom Srbije, na zajednički ustanak u odbranu sopstvene budućnosti.

„Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve građane da stanu u dobranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog života, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi“, navode ekološki aktivisti u pozivu.

Na ekološki ustanak pozivaju i proslavljene glumice Ceca Bojković i Jelisaveta Sablić.

„Dragi građani naše lepe Srbije, ne zaboravite da po Ustavu svi mi imamo prava na zdravu životnu sredinu. Ali, pored već postojećih zagađivača, planira da nam dođe ozgloglašena kompanija Rio Tinto, koja bi otpočela eksploataciju rudnika litijuma u dolini reke Jadar“, rekla je Bojković.

Ona je istakla da nam zbog toga preti veliko zagađenje.

„Dolazak Rio Tinta otvorio bi vrata svima koji bi da očiste svoju zemlju od zagađenja, pa bi Srbija tako bila pretvorena u jednu veliku deponiju. U ime čega se to radi? U ima napretka ekonomije, profita? Nema praštanja za trovanje prirode. To je zločin koji se ne prašta. Naš opstanak zavisi od zdrave prirodne sredine, kakav ćemo vazduh udisati i kakvu vodu piti. Zato dođite da zajedno dignemo svoj glas u odbranu prirode. Dođite u subotu, 11. septembra u 14 sati u Pionirski park u Beogradu. Čekamo vas“ zaključila je Bojković.

I njena koleginica Jelisaveta Seka Sablić iz petnih žila se zalaže za očuvanje životn sredine i poziva na „Ekološki ustanak“.

„Ja molim i pozivam, da sam moćna svima bih naredila, da svi dođemo 11. septembra u Pionirski park, subota u 14 časova, na protest i da nastavimo sa protestima sve dok se ne zaustavi ovo bezumlje, ova alava otimačina i pljačka koja se događa pred našim očima i pored našeg, još uvek, zdravog razuma. Dakle, oni neki tamo, oni nam otimaju šume, planine, njive, zemlju… Otimaju vazduh. Otimaju reku, vodu koje sve manje ima u celome svetu, pa i kod nas. Zaista sam se uznemirila i uzbuđena sam što ovo govorim. Dakle, zaista svako mora da unese delić svoje energije i da doprinese borbi za opstanak i borbi za život. Možemo mi to. Vidimo se 11. septembra u Pionirskom parku, subota 14 časova“, rekla je Jelisaveta.

Učešće na skupu najavila je i većina opozicionih organizacija među kojima su SSP, Narodna, DS, Ne davimo Beograd…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare