Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sutra će na Slaviji sa početkom u 18 časova biti održana protestna šetnja zbog zagađenja vazduha u Srbiji.

Protestna šetnja u organizaciji neformalne grupe građana Eko straža krenuće od Slavije do Trga Republike, a protest se organizuje zbog, kako navode organizatori, dramatične situacije sa kvalitetom vazduha u Srbiji i nereagovanja nadležnih organa.

„U iščekivanju nepodnošljive situacije prezagađenog vazduha u celoj Srbiji, koja će se i ove zime izvesno ponoviti, jer nadležne institucije nisu uradile ništa kako bi Srbiju skinuli sa vrha liste najzagađenih država na svetu, počela je da gori i najveća planina đubreta u Evropi, u Vinči, noseći kancerogene čestice, dioksine i furane, koji su neminovni produkt sagorevanja plastike“, naveli su organizatori.

Organizatori su naveli da se protestom traži poštovanje Ustava, člana 74. koji garantuje čistu životnu sredinu, ali i objektivno informisanje.

Oni traži da momentalno rešavanje svih „gorućih“ problema: progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva, sanacija svih upaljenih deponija, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih…

Eko straža je navela da ovo drugi protest po redu, od kako je 10. januara ova grupa građana organizovala prvi i najveći ekološki skup za pravo građana za zdravu životnu sredinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare