Završen protest: Ispred Vlade ostavljena karta u jednom pravcu za Rio Tinto

Društvo 20. jan. 202219:06 > 21:01
Podeli:

Kao što je ranije najavljeno, inicijativa "Kreni-promeni" i građani okupili su se ispred zgrade Predsedništva kako bi nastavili svoju borbu protiv Rio Tinta. "Kreni-promeni" je najavio da protest organizuju jer ne postoje uslovi za skupljanje narodne incijative. Okupljenim građanima obratio se Savo Manojlović, a zatim su krenuli ka Vladi Srbije da, kako su naveli, "Rio Tintu daju kartu u jednom pravcu".

Sva dešavanja mogli ste da pratite uživo na našem Fejsbuk profilu.

Predsednica Vlade je rekla da će večeras ostati u Vladi i svako ko bude hteo da vidi dokumentaciju o Rio Tintu moći će da dođe.

„Mi smo krenuli da vidimo da li će nas ona čekati“, rekao je Manojlović.

Kolona građana je krenula ka Vladi Srbije da od Ane Brnabić zatraži da im obezbediti overivače potpisa od 8 ujutru do 20 h, kao i bezbednost za ljude koji rade na tome. Tražiće i da im obeća da ukoliko skupe sve potpise, da će narodnu inicijativu usvojiti pre izbora i da im to garantuje.

Protest Kreni Promeni
Protest pokret Kreni promeni Nemanjina ulica Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Rok za odgovor je do sutra u 10 sati ujutru. Večeras može da se konsultuje sa šefom", rekao je Manojlović ispred Vlade Srbije.

Druga opcija je da naredne nedelje verifijuju narodnu inicijativu u kojoj tražimo zabranu litijuma na 20 godina, dodao je on.

Protest Kreni Promeni
Savo Manojlovć, Protest ispred Vlade Srbije pokret Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Tražimo garanciju da će se o njoj odlučiti pre izbora. Imamo spreman svaki naredni korak. Svejedno, da li ćemo skupljati potpise i ići preko institucija Ili ćemo pravdu tražiti na ulci. Oni ovde ne vladaju, nismo egipatski robovi, mi smo građani", poručio je Manojlović.

Tražimo odgovor ili krećemo u skupljanje potpisa Ili narodnu inicijativu stavljaju na glasanje - oni su na potezu, naveo je on.

"Ona kao premijerka kaže da su zahtevi ispunjeni i da su završili. Ne završava vlast sa građanima, nego građani sa vlašću", poručio je Manojlović.

Protest Kreni Promeni
Protest ispred Predsedništva Srbije pokreta Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Protest je počeo u 19 časova, a ispred Predsedništva Srbije okupilo se oko hiljadu građana.  Prisutni su i aktivisti inicijative Kreni - promeni.

"Predali smo peticiju koju je potpisalo 292.000 ljudi koji su tražili da se čuje njihov glas. Dve godine u Narodnoj skupštini stoji inicijativa o ukidanju rijaliti programa, a kabinet Ane Brnabić ne daje mišljenje. Boje se da sklone rijaliti program zato što će oni postati najveći rijaliti program", rekao je ispred Predsedništva Srbije okupljenim građanima Savo Manojlović.

Protest Kreni promeni
Savo Manojlović, Protest ispred Predsedništva Srbije pokreta Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Brnabić je izjavila danas da je inicijativa koja je predata skupštini nepismena, ostaje još da nas Siniša Mali optuži da smo plagijatori, a Zvonko Veselinović da smo kriminalci, istakao je on.

"Sakupićemo za 10 dana 50.000 potpisa, ali tražimo da se skupština o tome izjasni pre protesta", rekao je Manojlović.

On je podsetio da su oni na prošle izbore izašli sa sloganom za našu decu i da tražimo da odlučujući o narodnoj inicijativi ispune svoje obećanje, dodao je on.

Protest Kreni promeni

Protest ispred Predsedništva Srbije pokreta Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako javlja naš reporter, upravo je blokiran saobraćaj između gradske skupštine i samog Predsednistva.

Protest Kreni promeni Savo Manojlovic

Savo Manojlović, Protest ispred Predsedništva Srbije pokreta Kreni promeni Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Građanima se prvo obratila aktivistkinja "Kreni -Promeni" koja je rekla je da smo danas ovde zato što institucije ne rade svoj posao.

Skupu prisustvuje i Biljana Stojković iz Slobodne Srbije.

"Mi kao Skupština slobodne Srbije smo imali ideju da moratorijum stavimo u pravne okvire, tako da traje moratorijum dok se ne napravi zakon o odgovornom rudarenju, koji zahteva apsolutnu transparentnost,  relevantna ministarstva, uključujući ministarstvo životne sredine... Ne verujem vlastima da neće dozvoliti Rio Tintu iskopavanja. Uredba nije zakon", rekla je ona za Nova.rs

Kako su najavili organizatori, na samom protestnom skupu će objaviti naredni korak koji planiraju u borbi protiv Rio Tinta i rudarenja litijuma. Predstavnica ove inicijative Marina Pavlić rekla je ranije da ne veruje da će biti doneta odluka o moratorijuma na istraživanje litijuma u Srbiji, već da će samo biti ukinut prostorni plan za projekat "Jadar".

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije posle sednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar.

"Odbijamo najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekakvom moratorijumu od godinu dana", poručili su iz Kreni-promeni i dodali da je cilj toga "da se završe izbori, te da vlast mora konkretno pravno valjano da reši problem".

Predstavnik Ekološkog ustanka Đorđe Miketić izjavio je u najavi protesta da će i on prisustvovati skupu i pozvao sve građane da na protest i u subotu.

"Prošetaće nekolicina nas, jer nikome nismo obećali da proteste gasimo. Tako da uvek idemo na sve proteste koji drmaju režim, makar bili i upitnih motiva, ali veliki protest i bokada je u subotu u 13 časova kod Sava centra, dok će se naravno nastaviti i blokade u Loznici, Preljini i drugim mestima. Spremamo super govornike i aktiviste iz cele Srbije", rekao je Miketić.

BONUS VIDEO: Najava Novine NOVA za 21. Januar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar