Ana Brnabic konferencija
Ana Brnabić premijerka tokom konferencije za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da su svi zahtevi Save Manojlovića iz inicijative "Kreni-promeni" ispunjeni, pa čak i neki hirovi, tako da je njegov poziv na protest ispred Predsedništva Srbije potpuno besmislen i predstavlja dokaz da je sve ovo politikanstvo i nema veze sa zakonom, pravdom i obećanjima.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici ukinula Uredbu i Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine.

Brnabić je na konferendiji za novinare nakon sednice Vlade Srbije, rekla da su svi zahtevi koje je Savo Manojlović ranije tražio bili ispunjeni što je i on sam potvrdio 10. decembra, „kada je rekao da neće pogaziti reč i da neće nastaviti sa protestima“.

„Ispunili smo sve zahteve, pa čak i neke hirove. Ja sam mislila da je on jedan razuman čovek, međutim, imala sam priliku ovih dana da se u to razočaram“, rekla je ona, napominjujući da je Manojlović zatim pokrenuo narodnu inicijativu kojom je tražio izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koju je Narodnoj skupštini predao 14. januara ove godine.

Brnabić je rekla da prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok Narodne skupštine da odgovori je 15 dana, što je po njoj razuman rok.

„Ako je on mislio da taj rok nije razuman mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 dana. Ne, on je to prihvatio, ali nažalost Savo Manojlović je nakon 4 dana, odnosno 18. januara izašao ispred Narodne skupštine, sazvao konferenciju za novinare i rekao da je na snazi administrativna opstrukcija i to zato što predsednik Republike nije verifikovao ovu narodnu inicijativu“, rekla je ona.

Premijerka Srbije nije se libila da aktivistu organizacije Kreni – promeni Savu Manojlovića, vređa tokom konferencije za medije nazivajući ga lažovom.

„Pored toga što ne govori istinu, odnosno laže, on je i nepismen jer po Zakonu o referendumu na čije izmene je imao priliku da utiče, nema šta predsednik Republike da verifikuje narodnu inicijativu već odbor Narodne skupoštine“, navela je Brnabić, kritikujući Manojlovića što je ponovo pozvao na proteste večeras ispred Predsedništva jer predsednik Republike niti može to da uradi niti bilo kakvu funkciju u u tom procesu.

Brnabić je ponovila da narodna inicijativa koju je predao Savo Manojlović ima pravnih nedostataka, koje on treba da dopuni kako bi bila u skladu sa zakonom. Ona je Manojloviću „ponudila mu pomoć svih službi Narodne skupštine i Vlade Srbije kako bi ubrzali čitav proces oko narodne incijative“.

„Ne da nema administrativne opstukcije, već mu odgovaramo u najkraćem roku od 4 dana i još nudimo pomoć, tako da je i ovaj poziv ispred Predsedništva Srbije potpuno besmislen i dokaz da je sve ovo politikanstvo i da nema veze sa zakonom, pravdom i obećanjima. Svi zahtevi su ispunjeni i sve ovo nema veze sa protestima“, zaključila je Brnabić.

Kao što je ranije najavljeno, inicijativa „Kreni-promeni“ i građani okupili su se ispred zgrade Predsedništva kako bi nastavili svoju borbu protiv Rio Tinta. „Kreni-promeni“ je najavio da protest organizuju jer ne postoje uslovi za skupljanje narodne incijative.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o moratorijumu i opstrukciji vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare