Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ime Aide Ćorović juče je odjekivalo srpskom javnošću. Ova aktivistkinja poslala je poruku koja bi trebalo da bude gromoglasna - država ne treba da brani ratne zločince. Ona je bacila jaja na mural s likom Ratka Mladića, a nakon toga na nju su se bacili oni koji treba da štite nas, a ne murale sa ratnim zločincima. Aida Ćorović je društvenom životu Srbije mnogo pre jučerašnjeg čina - podsećamo vas na to ko je Aida Ćorović.

Rođena je 1961. godine u Novom Pazaru. Studirala je arhitekturu i istoriju umetnosti u Beogradu, piše u dostpnim biografijama.

Do početka devedesetih bavila se likovnom kritikom, arheološkim i arhitektonskim istraživanjima. Početkom ratnih devedesetih Aida Ćorović postaje mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom.

U Novom Pazaru 1997. godine sa grupom prijatelja osniva „Urban in“ koji je realizovao desetine projekata. Više od 3.000 mladih je prošlo kroz programe ove nevladine organizacije, koja predstavlja prvi i jedini građanski bunt koji se ikada desio u Novom Pazaru. Bila je direktorka ove organizacije sve do 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

U periodu od 1986. do 1992. godine je učestvovala u arheološkim i arhitektonskim istraživanjima u Novom Pazaru i okolini. Osamdesetih godina je objavljivala likovnu kritiku u listu „Likovni život“, a zatim radila na RTV „Politika“, NTV „Studio B“ i Trećem kanalu.

Dobitnica je 11. nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“.

Kao nestranačka ličnost, 2013. godine ulazi u Demokratsku stranku. Od aprila 2014. godine obavljala je funkciju narodne poslanice u Desetom skupštinskom sazivu, sve do juna 2016. godine.

Po ocu je Aida potomak osiromašene begovske porodice sa severa Crne Gore, koju pominje i Njegoš u Gorskom vijencu. Aidin deda je bio poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, uvažavan od strane i Crnogoraca i muslimana koji su živeli u Bihoru, na severu Crne Gore. Kao narodni tribun ubijen u Drugom svetskom ratu i porodica se preselila u Novi Pazar. Njen otac i stričevi su se školovali u Beogradu. Otac je studirao na Građevinskom fakultetu, a dvojica mlađih stričeva su studirali arhitekturu i slikarstvo.

Aida Ćorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aidina majka poticala iz zanatlijske porodice. Njen otac je bio stolar. Majčin brat bio je komunista i skojevac.

Mladost i školovanje

Aida Ćorović rođena je 1961. godine u Novom Pazaru. Posle završene srednje škole otišla je u Beograd, na studije arhitekture. Njen otac i stric, sa još nekoliko kolega, osnovali su prvi i jedini projektni biro i urbanistički zavod u Sandžaku, imala je priliku da se odmah opsroba i u praksi. Urbanistički zavod postao je mesto okupljanja za sve arhitekte, slikare i konzervatore koji su godinama radili na sređivanju, revitalizaciji i konzervaciji najznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine. Godine 1978. Stari Ras sa Sopoćanima, Đurđevim stupovima i Crkvom Svetog Petra i Pavla postaju deo Uneskove svetske baštine. Početkom osamdesetih, imala sam sreću da upoznam neke od najvećih konzervatora i arhitektonskih i slikarskih stručnjaka koji su godinama radili na restauraciji fresaka i manastira, kao i na izradi planova da se revitalizuje stara čaršija u Pazaru. U periodu od 1986. do 1992. godine Aida je učestvovala u arheološkim i arhitektonskim istraživanjima u Novom Pazaru i okolini, što ju je navelo da upiše istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Nešto kasnije napustila je studije arhitekture. U međuvremenu, počela je da ulazi i u svet novinarstva.

Novinarski rad

Krajem osamdesetih u Srbiji je nastala ekspanzija malih TV i radio stanica. Tražila su se nova, mlada lica i Aida kreće tim putem. Počinje na TV Politika, kao saradnica Milana Langa u zabavnoj emisiji „Noć sa zvezdama“. U to vreme intenzivno posećuje beogradske galerije i piše likovnu kritiku za Likovni život, tad najrespektabilniji časopis posvećen savremenoj umetnosti u Srbiji. Radila je i na Trećem kanalu. Tokom martovskih demonstracija, počinje da radi na Studiju B, televizijskoj i radio-stanici koja je u to vreme jedina slobodno izveštavala o stvarnim dešavanjima u Beogradu i Srbiji. S početkom ratova u bivšoj SFRJ, počinje da se bavi se građanskim aktivizmom, a zatim ulazi i u politiku.

Građanski aktivizam i politički angažman

Početkom ratnih dešavanja na Balkanu Aida 1992. postaje mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom. Kao deo antiratnog i aktivističkog delovanja uključuje se aktivno i u politiku, najpre kao član Građanskom savezu Srbije, a zatim i Socijaldemokratske unije.

Krajem 1994. Aida se vraća u Novi Pazar i s grupom prijatelja osniva nevladinu organizaciju ’’Urban in’’. Organizacija je realizovala desetine projekata kroz koje je prošlo više od 3.000 mladih. Bila je direktorka ove organizacije do 2013. godine, kad je podnela ostavku na ovo mesto. Kao razloge ostavke navela je konstantne pritiske na organizaciju zbog njenog delovanja. U to vreme bila joj je dodeljena i policijska pratnja, jer je procenjeno da joj je u Novom Pazaru njena bezbednost ugrožena. Ostvarila niz značajnih projekata za poboljšanje života žena, omladine i siromašnih.

#related-news_0

Kao nestranačka ličnost, krajem 2013. godine ulazi u Demokratsku stranku. Od aprila 2014. godine obavljala je funkciju narodne poslanice u Desetom skupštinskom sazivu, sve do juna 2016. godine. Članica je Ženske parlamentarne mreže.

Nagrade i priznanja

Za svoj aktivizam u ’’Urban inu’’ Aida Ćorović dobila je više značajnih priznanja, među kojima su nagrada ambasade Danske i Povelja za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ i druge. Godine 2011. dobila je nagradu „Osvajanje slobode”, koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić”.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aida Ćorović se 2009. našla se na listi 100 najmoćnijih žena u Srbiji.

BONUS VIDEO: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare