Sva dešavanja u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji iz časa u čas pratite na portalu Nova.rs.

  • U našoj zemlji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo 312 osoba
  • U protekla 24 sata testirano je 3.011 osoba.
  • U Srbiji je u toku policijski čas koji će trajati tokom uskršnjih praznika – zabrana kretanja važi do utorka u pet sati.
  • Broj obolelih u svetu je prestigao 2,4 miliona, dok je od posledica zaraze preminulo preko 165.000 ljudi.
  • Predsednik Vučić najavio je da će od utorka policijski čas trajati od 18h do pet ujutru.
  • Otvorena je nova laboratorija u Kliničkom centru Srbije gde će se vršiti 2.000 testova dnevno.
  • Od sutra penzioneri mogu u šetnju, otvaraju se zelene pijace.

 

23.45 Novih 37 slučajeva na Kosovu, ukupno 598

Ministar zdravstva Kosova Arben Vitia saopštio je večeras da su na Kosovu danas obavljena ukupno 353 testa i otkriveno 37 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, čime je ukupan broj porastao na 598 slučajeva.

21.30 – Janković: Distanca je najvažnija

Imunolog sa klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže za RTS da je i dalje distanca najvažnija. Napominjući da je distanciranje na prvom mestu svih mera, Janković je rekao da ćemo se „normalnom obrascu ponašanja vratiti kad budemo znali da je sve normalno“.

21.20 – U Pomoravskom okrugu 472 osobe pozitivne na koronavirus

U šest opština Pomoravskog okruga, do danas su na koronavirus pozitivne 472 osobe, 76 više nego juče. U tri lokalne samouprave Pomoravlja: Ćupriji, Paraćinu i Jagodini, ima 447 zaraženih, stoji na zvaničnom sajtu „covid19.rs“.

U Ćupriji je pozitovno 215 osoba, u Paraćinu 130, Jagodini 102, Svilajncu 16, Despotovcu 12 i Rekovcu sedam.

20.43 – Nedimović: Za par dana zatvaranje jedne privremene bolnice

Ukoliko budemo dobre sreće, očekujem da ćemo za dva, tri dana zatvoriti jednu privremenu bolnicu, izjavio je večeras ministar Branislav Nedimović komentarišući epidemiološku situaciju na jugu i jugoistoku Srbije, ističući da će dati sve od sebe da se prvo zatvori „Čair“ u Nišu.

Nedimović, koji je šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, kazao je da u odnosu na pre sedam, osam dana, kada su svi mislili da će situacija biti katastrofalna u Nišu, u roku od nekoliko dana stvar je u potpunosti „umirena“.

20.38 – Novi Pazar: Testirano 45 uzoraka, pozitivne četiri osobe

Na teritoriji Novog Pazara danas su od novih 45 ispitanih uzoraka, četiri osobe bile pozitivne na korona virus, saopštio je Zavod za javno zdravlje u tom gradu. Na današnji dan ukupno je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 63 osobe u Novom Pazaru.

19.16 U srpskim sredinama na Kosovu bez novozaraženih

U većinski srpskim sredinama na KiM danas nije zabeleže ni jedan slučaj novoobolelih od korona virusa, a da sada je ukupno obolelo 80 lica, izlečeno 21, a preminula su tri lica, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (31), Zvečana (19), Leposavića (11), Zubinog Potoka (19). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (21), Studentski centar Kosovska Mitrovica (26), KC Niš (1), KC Kragujevac (5), KBC ““Dr Dragiša Mišović““Beograd (2), Beogradski sajam (1), naveo je Ðurić na Instagramu u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu i Metohijii.

19.00 U kampu Bondstil 86 zaraženih

Od 90 zaraženih u Uroševcu, 86 su radnici u kampu Bondstil ili članovi njihovih porodica, uključujući i bebu od 10 meseci, opširinije OVDE

18.26 Novosadske pijace sutra od 7 sati otvorene

Vlada Srbije je danas odlučila da će u čitavoj zemlji zelene pijace od sutra ponovo raditi, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Radno vreme novosadskih pijaca biće od 07.00 do 14.00 časova, saopštilo je danas JKP „Tržnica“, ali je ukazalo da će vreme otvaranja većine zavisiti od dezinfekcije koju će u 06.00 sati početi javna komunalna preduzeća.

17.55 – Tepavčević: Izvesno je da će se virus vratiti na jesen

Doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da virus slabi dolaskom toplijeg vremena, ali da je izvesno da će se pojaviti na jesen i da se ne moze ponoviti ovako.

17.15 – Kuršumlija: Od 14 testiranih samo jedna pozitivna osoba

Od 14 testitanih osoba samo je jedna pozitivna na virus korona u Kuršumliji, rekla je direktora Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović i dodala da je ta osoba bila u kontaktu sa ranije potvrđenom zaraženom osobom.

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih osoba u Kuršumliji sada je 34, objavljeno je na sajtu te opštine.

17.11 – U Prokuplju još pet zaraženo virusom korona, ukupno 87

U Prokuplju je još pet osoba zaraženo virusom korona, pa je tako u tom gradu potvrđeno ukupno 87 slučajeva infekcije tim virusom, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na sajtu grada je navedeno i da se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju trenutno nalazi 10 pacijenata.

16.35 – Vraćeni Srbi iz Moskve i Bratislave

Avion Er Srbije A319 iz Moskve i Bratislave vratio se danas u Beograd sa 139 naših državljana, rečeno je u srpskoj aviokompaniji.

Avion je sleteo u 15.34 sata, objavio je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

15.54 – Pacijenti se otpuštaju posle jednog negativnog testa

Prof. dr Vesna Turkulov kazala je da je stav struke bio da se pacijenti otpuštaju kada je test negativan jednom u 24 sata, pa drugi put za 48 sati i oni su išli u kućnu izolaciju. Sada je odlučeno da je bolje da posle jednog negativnog testa idu kući, a da se nakon toga provere ponovo, i sve to pod uslovom da su u dobrom stanju.

15.41 – Postepeno ublažavanje mera

Kao što su mere donošene postepeno, tako će se postepeno i ublažavati, kazao je Zoran Gojković. On je istakao ponovo da sve zavisi od nas nadalje, pa treba da bude strpljivi u tom delu silaska epidemiološke krive, da nemamo povećan broj obolelih.

15.40 – Antitela se javljaju od petog dana od dana obolevanja

Brzi testovi su testovi koji imaju veću senzitivnost i njima se utvrđuje prisustvo antitela u krvi. Mi smo krenuli sa tim testiranjem, kazao je Zoran Gojković. Ako ima antitela, koja se javljaju od petog do sedmog dana od obolevanja,znamo da je osoba ili inficirana ili je preležala kovid.

15.47 – Nije svako za terapiju plazmom

Prof. dr Vesna Turkulov kazala je da je nova lepa vest da u KC Vojvodine ima više otpuštenih pacijenata. Ona je kazala i da do pojave antitela treba da prođe određen period, pa donori krvne plazme treba da sačekaju tri nedelje od poslednjeg negatovnog testa. Takođe, kazala je i da nije svako kandidat da primi plazmu, ako prođe mesec dana od bolesti, nemoguće je primiti plazmu

15.43 – Moguće greške s testovima

Svi pacijenti u bolnicama ostaju zato što postoje medicinske indikacije i zato što je to neophodno. Moguće je da čak i treći, četvrti, peti test bude negativan ili pozitivan, zato je važno da se pridržavamo saveta lekata. Test nije sto posto tačan nigde na svetu. Lako je moguće da dođe do greške, kazao je Zoran Gojković i dodao da se zato vrši više testirsnja.

15.38 – Iskakanje iz rigoroznih mera može nas vratiti na početak

Kriterijum za donošenje odluke o otvaranju zanatskih radnji i pijaca bio je celokupna situacija, kao i to što nam zdravstveni sistem nije kolabirao, kazao je Zoran Gojković.

„Svako iskakanje iz rigoroznih mera može nas sasvim vratiti na početak“.

Gojković je kazao da za sada nema vraćanja studenata na fakultete, pa samim tim ni u studenstske domove.

15.36 – Još nepoznate mere za sledeći vikend

Za vikend pred nama videćemo kakva će situacija biti od sutra, pa ćemo u zavisnosti od toga doneti mere za sledeći vikend, kazao je Zoran Gojković

Stručnjaci na konferenciji su dodali i da nema nestašice hlorokina kod nas, ima ga i za one za redovnu terapiju, a i Galenika ga proizvodi.

15.30 – Nacionalno testiranje preko leta

Na pitanje da li je rano za ublažavanje mera, pokrajinski sekretar za zdravstvo kazao je da se sve radi u skaldu sa podacima, kao što je pad u broju zaraženih. On je dodao da smo već krenuli s brzim testovima i da će krenuti nacionalno testirnje da bi se stekla relana slika kakvo je stanje u našoj populaciji, a to nije moglo da se radi na početku epidemije. To će biti tokom juna i jula, to testiranje na antitela.

15.29 – Novinari na konferencijama naizmenično

Zoran Gojković istakao je da je šesta nedelja bila najveći problem i da je nakon toga usledio očekivan pad. Zato i nije bilo noviara na konferencijama, zbog doborbiti svih. „Puno zaposlenih u redakcijama bilo je zaraženo koronom“, kazao je Gojković i dodao da je to jedini razlog što nije bilo novinara na konferencijama za medije, ali da se odgvaralo na sva pitanja.  Sada sesituacija promenila i od sutra će na otvorenom svi mediji moći da prisustvuju sv događajima na otovrenom, uz obaveznu zaštitu i distancu.

Moraćemo da ograničino broj novinara u sali za konferencuje, biće jednog dana konferencija za televizije i agencije,a  drugog za štampane medije i portale„, kazao je Gojković.

Dakle, sutra će na konferenciji biti novinari televizija i agencija, a od srede novinari štampanih medija i portala, pa onda tako naizmenično. Poziv važi samo za novinare, ne i za fotoreportere.

15.27 – Ne zna se koliko korona može da opstane u vodi

Na pitanje da li kovid-19 može da opstane u vodi stručnjaci na konferenciji za novinare kazali su da još nema pouzdanih podataka da li virus može da opstane u vodi i koliko dugo.

15.25 – Povratak na posao zavisi od svih nas

Povratak na posao onih koji rade od kuće zavisiće od svih nas, kaže Zoran Gojković. Ako bude odstupanja od procene, ako bude nepoštovanja mera, moraćemo da donesemo drastičnije odluke, kazao je on.

15.23 – Još ne počinju sa radom ni vrtići ni škole

Na pitanje o radu vrtiića, tj o dilemi da li će stari morati da čuvaju unuke kad se roditelji vrate na posao, Zoran Gojković je kazao da smo svi zabrinuti za najmlađe i za najstarije, krizni štab redovno analizira celokupnu sliku i od toga će zavisiti dalje ublažavanje mera. ta mera je i dalje prerana. Još neće početi sa radom ni vrtići ni škole.

15.21 – U Pančevu više otpuštenih pacijenata

Više je otpuštenih pacijenata iz bolnice u Pančevu nego prethodnih dana, kazao je direktor bolnice u oovm gradu. On je dodao i da je u toj ustanovi 159 osoba, od kojih su dve na respratoru. Takođe, kazao je da nema inficiranih zdravstvenih radnika u ovoj kovid bolnici.

15.14 – Gojković o ublažavanju mera

Prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, na danjašnjoj konferenciji za novinare istakao je da su donete olduke o ublažavanju mera i one počinju sutra, među kojima su mere o radu zanatlija, zatim o dozvoli ketanja penzionerima, kao i o radu zelenih pijaca.. On je dodao da Vlada Srbije nastavlja da prati situaciju i da u skladu s tim donosi nove mere.

15.02 – U Srbiji zaraženo još 312 osoba, umrlo još troje

U protekla 24 sata u našoj zemlji je tesitrano još 3.111 osoba, od kojih je 312 pozitivno na koronavirus. Ukupno je zaraženo 6.630 ljudi, a hospitalizovano 3.703 osoba. Do sada je 870 osoba izlečeno. Procenat smrtnosti je 1,89%, a broj smrtnih slučajeva je 125.

14.36 – U Šumadijskom okrugu nema novih slučajeva zaraze

Od testiranih uzoraka u Šumadijskom okrugu, koji su stigli danas do podne, nema novozaraženih na virus korona, saopštio je direktor IZJZ Kragujevac Dragan Vasiljević.

14.19 – Od sutra penzioneri u šetnju, otvaraju se pijace

Građani stariji od 65 godina moći će od sutra da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od pola sata, jedna je od novih mera koje je na današnjoj sednici usvojila Vlade Srbije, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke. Pored toga, zelene pijace od sutra su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa.

14.11 – U Čairu prva kabina za dezinfekciju

U privremenoj bolnici u hali Čair u Nišu, gde se leče pacijenti oboleli od kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom, postavljena je prva srpska kabina za dezinfekciju kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije.

13.50 – Manje zaraženih i u Rasinskom okrugu

Na području Rasinskog okruga u protekla 24 sata korona virus je potvrđen kod još devetoro pacijenata. te je ukupan broj obolelih u tom okrugu od početka epidemije 232, navodi se u podacima nadležnih službi. Broj novoobolelih je, nakon nekoliko dana tokom kojih je značajno rastao, danas prvi put nešto manji.

13.27 – Kraljevo: Još jedna osoba zaražena koronom, ukupno 26

U Kraljevu je potvrđen još jedan slučaj zaraženog virusom korona tako da u tom gradu sada ima 26 slučajeva.

12.27 – Od sutra isplate socijalnih davanja

Od utorka počinju isplate socijalnih davanja za gotovo 450.000 korisnika. Najveći broj naknada biće uplaćen na namenske račune Banke Poštanske štedionice.

12.08 – U srpskim sredinama na Kosovu nema novozaraženih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u prethodna 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od koronavirusa, dok su po jedan pacijent iz Severne Mitrovice, Leposavića i Zvečana dobili borbu sa tom bolešću, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.

11.38 – Čačak: Još pet slučajeva zaraze koronom

U poslednja 24 sata u Čačku potvrđeno je još pet slučajeva zaraze, čime je ukupan broj obolelih u tom gradu povećan na 60, saopštio je danas predsednik gradskog Radnog tima za praćenje koronavirusa Mihailo Luković.

11.24 – U Vojvodini i dalje pad broja zaraženih

Trend pada broja obolelih od kovid-19 infekcije u AP Vojvodini se nastavlja, saopštio je Pokrajinski štab.

11.15 – KCS: Otvorena nova laboratorija

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija „Vatreno Oko“, donacija Kine u borbi protiv virusa korona, koja će raditi 2.000 testova na kovid 19 dnevno.

10.52 – U Višegradskoj na Uskrs 26 porođaja

U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj na Uskrs je obavljeno 26 porođaja, a prethodnih dvadesetak dana primetna je tendencija povećanja broja porođaja u toj ustanovi, izjavio je danas direktor Aleksandar Stefanović.

On je rekao da su se juče u klinici porodile tri žene u gotovo istom trenutku.

10.08 – Niš: Oko 70 pacijenata danas izlazi iz privremenih bolnica

Iz privremenih bolnica u Nišu, gde se leče zaraženi virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, u nedelju je otpušteno 80 pacijenata, a danas se očekuje da na kućno lečenje ode još sedamdesetak ljudi, kaže direktor KC Niš Zoran Radovanović.

10.05 – Narodni front: Nema potvrđenih zaraženih

U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ nema pacijentkinja za koje je dokazano da su zaražene koronavirusom, izjavila je danas pomoćnica direktora Branka Nikolić.

9.45 – Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina 

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju kovid-19 pacijenata, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su te količine dovoljne za potrebe naše zemlje i da sada „možemo da se opustimo“.

9.43 – Još naših državljana se vraća u zemlju  

Avion Er Srbije A319 odleteo je jutros za Moskvu i Bratislavu po naše državljane.

9.42  – Crveni krst pomaže seoskim domaćinstvima

„Organizujemo akciju pomoći starijima u udaljenim seoskim područjima, krenuli smo sa 30 mobilnih timova, sada ih imamo 139. U Srbiji je preko 450 hiljada staračkih seoskih domaćinstava“, kazao je Radovanović za RTS.

9.28 – U Zlatiborskom okrugu još 26 osoba pozitivno

U poslednja 24 sata testirano je još 26 osoba sa područja Zlatiborskog okruga, od kojih su dve pozitivne na virus korona, što čini ukupno 78 potvrđenih slučajeva infekcije virusom u tom okrugu.

9.11 – U srpskim sredinama na Kosovu 80 zaraženih koronom

Nova četiri slučaja korona virusa registrovana su u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, čime je ukupan broj obolelih u tim delovima pokrajine porastao na 80, saopštio je u nedelju uveče direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar