Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa sastao se danas na, kako je u meidjima saopšteno, hitnoj sednici na kojoj se raspravljalo o novom, omikron soju koronavirusa, ali i o potencijalnom pomeranju zimskog raspusta.

Dr Kisić Tepavčević: Krizni štab je doneo odluku da svi putnici koji dolaze iz Zambije, Južna Afrike i Mozanbika, te Lesota, Malavija, Bocvane, Zimbabvea moraju da rade PCR test na aerodromu. Čak i ako su negativni idu u karantin 14 dana. Ovu smo rečenicu svi izrekli više hiljada puta: svako da apeluje na svoje prijatelje da se vakcinišu.

O okupljanju SNS u Areni:

Pandemija traje već 21 mesec, i mi moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Nadali smo se da će do sada nestati, ali to se nije desilo, i sve je manja verovatnoća je da će se to desiti. Za bilo koju vrstu okupljanja, proslava, treba da vodimo računa da mi i naša okolina budemo zaštićeni. Šta to znači – vakcinisanje.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O omikron soju:

Koronavirus ima određene potencijale ka antigenskim mutacijama, ovde je primećeno više mutacija nego u drugim sojevima, preko 50 – a 10 na delu gde se veže sam virus na ćeliju. Koliko su značajne? U ovom momentu to ne znamo. U Južnoj Africi nije zabeležen teži slučaj oboljevanja. Ne znamo da li se virus brže prenosi. Postojeće vakcine pokrivaju sve sojeve, ali izgleda da će se izmenjati sva slova alfabeta. Da li će doći kod nas? Izvesno je da hoće.

Podsećamo, omikron soj identifikovan je ove nedelje u Evriopi, najpre u Holandiji. Svetska zdravstvena organizacija sazvala je hitnu sednicu na kojoj je odlučeno da se razvoj soja pomno prati, kako bi se utvrdile njegov uticaj na stanovništvo.

BONUS VIDEO: OMIKRON – novi soj pred vratima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare