Ekološki aktivisti okupili su se u 12 sati ispred Vlade Srbije u znak protesta protiv Rio Tinta, sa zahtevom da uđu na sednicu kako bi zatražili poništenja svih dozvola za uvo rudarsku kompaniju, čime bi ova firma i zvanično napustila Srbiju. Protest, koji je trajao oko sat vremena, okončao se nakon predavanja zahteva na pisarnici i odbijanja premijerke da primi aktiviste.

„Hristos se rodi narode moj. Došli smo ovde da uzviknemo vaistinu se rodi, dođosmo da vidimo hoće li se naš problem rešavati. Eto nas ponovo sa zahtevima da potvrdimo da slučajno ne zaborave zašto pravimo blokade po celoj Srbiji, zašto radikalizujemo zahteve. Da ih podsetimo da treba da ode Rio Tinto“, rekla je predstavnica SEOS-a na skupu isored Vlade.

Zahtevi, dodaje, ostaju isti.

Protest ispred Vlade Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne žive njihova deca pored bušotina, neg dođu da žive tamo ako misle da može tako“, rekla je Marijana iz Gornjih Nedeljica. Kako javlja reporter Nova.rs na protestu su prisutni i političari – Nebojša Zelenović i Boško Obradović, između ostalih, primećeni su među okupljenima.

Aktivisti su predali zahteve na pisarnici Vlade, ali premijerka Brnabić nije bila spremna da ih primi jer, kako su rekli, ima pun raspored.

Protest ispred Vlade Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, kako su javili iz ekoloških udruženja, Vlada Srbije odložila je redovnu sednicu i zakazala je za sutra, zbog ekološkog protesta.

Protest ispred Vlade Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Zbog kukavičkog odlaganja sednice, danas će se tražiti da predstavnici Ekološkog ustanka i SEOS-a budu primljni na sastanak sa Anom Brnabić. Građani i dalje imaju dva osnovna zahteva. Jedan je ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadari – „Jadar“ od 13.02.2020.godine. Drugi zahtev je da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori koje su Vlada Srbije i drugi predstavnici izvršne vlasti potpisali sa kompanijom Rio Tinto ili Rio Sava Exploration budu dati javnosti na uvid“, kažu organizartori protesta.

Ispred Vlade Srbije pored predstavnika Ekološkog ustanka došli su i predstavnici brojnih udruženja iz čitave zemlje: SEOS (Ne damo Jadar, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, Neko brine za Levač, Za čist Кosjerić), Otvorena građanska platforma Akcija: (Smelo – Loznica, Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Кragujevac, Ovo je moj grad Boljevac, Pokreni se Osečina, Futoška inicijativa), Ekološki front Novi Sad i mnogi drugi građani.

BONUS VIDEO: Izjave sa protesta u Brezjaku – Biljana Stojković i Ljiljana Tomović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare