Foto: Shutterstock

Niske temperature uslovile su potrebu za grejanjem znatno pre zvaničnog početka grejne sezone. Iako je JKP Gradska toplana Užice, početak u skladu sa potrebama najavila za prvi oktobar, radijatori su danas prvi put probno podmlačeni a topli će biti sutra.

„Jutros smo krenuli sa toplim probama, malo je grejanje kočilo napajanje stabilizacija gasa ali sve je proradilo, prve kvarove koji su se pokazali smo evidentirali i otklanjamo ih. Očekujem da će oko 15h večeras opet biti topli. Ako sve tokom dana protekne kako treba, grejanje će redovno početi od sutra, jer je najavljeno da će sutra biti hladan dan“, rekao je za Nova.rs direktor užičke Toplane, Branko Filipović.

Uslov za raniji početak grejne setone u i to u periodu od 1. do 15.oktobra jeste da maksimalne dnevne temperature tri dana zaredom budu niže od dvanaest stepeni. Jutarnja temperatura krajem septembra u Užicu, bila je bliža nuli nego dvanaestom podeoku ali svi oni koji se greju putem sistema daljinskog grejanja, u prelaznim periodima se uglavnom greju na struju, bez obzira na to što je hladno išto grejanje plaćaju tokom čitave godine. Za razliku od zemalja gde se korisnici usluga stavljaju na prvo mesto pružaoca istih, i gde je za grejanje jedini uslov temperatura, u Srbiji je i dalje primaran kalendar 15. Oktobar – 15.april.

Ipak kada u martu bar malo progreje, onda kalendar nije primaran pa se grejanje gasi na svakom sunčanom danu. Stanari koji žive u severnim stranama zgrada, i tada moraju da se dogrevaju jer se na njihovim prozorima sunce ne pojavljuje. Kolektivna usluga grejanja je u Srbiji najskuplja varijanta , što po logici stvari i ne bi trebalo biti tako. Cena grejanja za stan od 38 metara kvadratnih u Užicu, na godišnjem nivou iznosi 57.876 dinara. Cena grejanja po kvadratu je 109,96 dinara ali ne znači da će takva i ostati. Za sada, kaže direktor užičke Tolaneprve udarce poskupljenja energenata trpi država ali nije sigurno da se cene tokom sezone neće menjati.

Bonus video –  Koliko smo preplatili grejanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar