Foto: Privatna arhiva

Nevreme koje je zahvatilo područje užičkih i požeških sela, ostavilo je pustoš na parcelama i zasadima.

Kako kažu meštani, gradonosni oblak sinoć je prosipao led svih veličina, od graška do teniske loptice. Najviše štete je u malinjacima gde je tek počela berba a stradali su i svi drugi usevi pod vedrim nebom. Povrće u plastenicima je sačuvano, ali su najloni izbušeni. Grad je pratio i jak vetar pa su počupani i stubovi u malinjacima a grane pale na zemlju.

Preciznija procena štete će tek biti utvrđena ali je već jasno da su posledice nevremena ogromne. Raspoložive protivgradne rakete su iskorišćene a šteta ipak nije sprečena.

Već je bio sumrak kada se nad užičkom Lužničkom Dolinom sinoć otvorilo nebo. Pojas koji su zahvatili gradonosni oblaci prekrio je led, koji je lomio sve na šta je padao. Krenulo je od Buara, preo Gostinice, Ribaševine, Karana, Lunovog Sela pa dalje u Požegu.

„To je bio pojas koji je išao dolinom, gore gde mi je kuća, nije padao grad, tek po neko zrno je proletelo. Tek treći put smo juče brali malinu a onda je za manje od pola sata grad obrao najmanje dve trećine roda. Polomljene su grane, ako je nešto ostalo to je svakako oštećeno. Kukuruz je izlistan, krompir pola uništen, evo me u boraniji, sve što je bilo izraslo uz pritku sada je na zemlji. Preživelo je samo ono što je u plastenicima, ali je najlon izbušen. To su bili komadi leda, neki veličine lešnika ali i veličine teniske loptice, ne pamtimo ovo, šteta je nenadoknadiva“, kaže za Nova.rs Ljiljana Ivković iz Lunovog Sela.

Foto: Privatna arhiva

Najveći broj zasada maline, čiji je jek sezone i gde je šteta najveća, je osigurano pa će gubitak biti delom nadoknađen. Problem je znatno veći tamo gde je grd praćen olujnim vetrom i velikom vodom pa su pojedini zasadi oboreni na zemlju. Ovakve olujne padavine i grad, u malinjacime ne prave štetu za jednu sezonu, posledice su neizbežne i naredne godine. To se dogodilo u selu Ribaševina, zaseoku Gradina.

„Nismo znali šta se dešava, iz šume su krenuli potoci vode a vetar je nosio sve pred sobom. Vetar je čupao stubove i pokidao žicu u mainjaku, polovina je legla na zemlju. Plastenik je polomljen a povrće koje je na otvorenom, sravnjeno je sa zemljom. Nisam se ovom nadala ni u najgorim snovima, veću štetu je napravio vetar i nabujala voda nego sam grad, voda je odnela i put, ovo je sada za nas vandredno stanje. Osiguranje pokriva deo štete od grada ali ostalo ne. Posle ovakovog nevremena malinjak se suši, pojavljuju se virusi, tako da ni od sledeće godine nema ništa“, rekla nam je Zorica Ristanović i Ribaševine.

Iz Lužničke Doline nevreme je nastavilo da divlja u Požegi i velikom broju sela ove opštine. U dva navrata, grad veličine lešnika, zasuo je zasade i ostavio veliku štetu.

Foto: Privatna arhiva

„Zavisi kako je zahvatilo, negde manje negde više ali je šteta 20-30% sigurna na krompiru i kukuruzi, u malinjacima kako gde, negde i totalna. Sreća je što nije bio krupan grad, sitniji je pada ali je to trajalo dugo, u nekoliko navrata sigurno 10-15 minuta, najgore je bilo prema Tabanovićima. Opasno je što više nemamo protivgradnih raketa, juče smo to što smo imali, utrošili, sad ni jedne više nema“, rekao je za naš portal Milan Kovačević iz požeške Srednje Dobrinje.

Procena štete tek sledi a poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Požega su već danas pozvani da podnesu zahteve, kako bi formirana komisija izašla na teren i utvrdila pravo stanje i procenila nastalu štetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare